3 x exportlessen voor Engeland na de Brexit

Expertartikelen | 1222 keer bekeken
3 x exportlessen voor Engeland na de Brexit

Nu de commotie over de recente Engelse beslissing om te breken met de politieke eenheid van de Europese Unie weer wat is gaan liggen, is er niets mis mee om eens nuchter te kijken naar de consequenties van die beslissing – en dan met name naar wat die beslissing betekent voor Nederlandse verpakkingsbedrijven die naar Engeland exporteren.

Voor iedereen die overweegt om te gaan exporteren naar Engeland is het belangrijkste advies om eerst je huiswerk te doen. Daar zijn de volgende 3 stappen voor nodig, die ook nog eens in die volgorde moeten worden gedaan.

Artikel 2 Speuren in documenten.jpg

Doe onderzoek
De eerste stap is dat u uw huiswerk zult moeten doen. Hoe ziet de Engelse markt eruit en waar zijn al die deelmarkten eigenlijk? Hoe groot is die markt, wie zijn de afnemers, wie zijn de concurrenten en waarom zijn die Engelse concurrenten succesvol? Als u dit alles niet eerst probeert te begrijpen, kunt u beter wegblijven uit Engeland. Gelukkig zijn er legio websites van de Engelse overheid en brancheorganisaties waar u die gegevens kunt verzamelen.

Er is voor verpakkingsbedrijven ook een uitstekende bron van gegevens in Nederland te vinden. Het NVC in Gouda is tientallen jaren geleden begonnen met het verzamelen van knipsels uit alle verpakkingsbladen over producten en markten. Inmiddels is al die informatie gedigitaliseerd en door aangesloten NVC - leden in Gouda op te vragen. Verwacht overigens niet een keurig gesorteerde hoeveelheid informatie; u zult alle informatie die u nodig hebt zelf moeten uitzoeken en naar u toe moeten laten sturen. Het grote voordeel echter is dat u in een klap een goed overzicht hebt van datgene wat er over de Engelse markt in de afgelopen 20 jaar gepubliceerd is. Kennis is dus niet het weten, kennis is het weten te vinden van de informatie die u nodig hebt om de markt te kunnen begrijpen.

Artikel 2 Engelse vakbeurs.JPG

Bezoek beurzen
De tweede stap is vervolgens om eerst eens wat beurzen in Engeland te bezoeken. Ga een paar dagen rondlopen op de Packaging Innovations of op de PackEx beurzen (beiden in Birmingham) en praat met bezoekers, standhouders en handelaren. Packaging Innovations laat zich het beste vergelijken met de Empack in Nederland waarop verpakkingsmaterialen centraal staan, terwijl PackEx daarentegen veel meer lijkt op beurzen als Fachpack en Interpack in Duitsland waarop vooral verpakkingsmachines centraal staan.

Het bezoek aan deze beurzen dient een tweeledig doel, want niet alleen krijgt u uit eerste hand een heel divers beeld van het verpakkingsaanbod op de Engelse markt, u krijgt ook een idee hoe u uw eigen bedrijf kunt introduceren. Want denk maar niet dat u er qua communicatie op die nieuwe markt bent met een Engelstalige website, een paar brochures of een paar bezoeken. U mag dan een ‘hero’ zijn op uw thuismarkt, in die nieuwe markt bent u letterlijk een ‘zero’. Niemand kent u – en dat moet veranderen. Overigens: als u een reis naar Engeland wilt maken, kijk dan eerst welke dagen daar vrije dagen zijn en huur vooral een auto met automatische versnellingsbak, want links schakelen is niet leuk en niet makkelijk. Verder zijn de reisafstanden veel langer dan in Nederland.

Artikel 2 Engelse snelheidscamera.jpg

Zodra u op de Engelse markt actief wilt worden zijn vakbeurzen een uitgelezen mogelijkheid om u aan klanten, concurrenten en vakbladen in die markt voor te stellen. Het gaat daarbij niet eens om het verkrijgen van veel ‘sales leads’; het gaat er bij de introductie met name om dat u en uw verpakkingen snel bekend worden in Engeland. Een spraakmakende presentatie helpt daarbij! Bovendien vinden Engelsen de Nederlanders toch al een leuk volk, dus dat kan best. De introducties van De Jong Verpakking zijn bijvoorbeeld vooral bekend rondom raceauto’s en mooie meiden. Er zijn genoeg mensen die dat niets vinden, maar binnen 2 jaar was de naamsbekendheid van ons bedrijf op de algemene Nederlandse industriemarkt gegroeid naar 60 procent!

U moet dus opvallen om zaken te kunnen gaan doen. De bekende Engelse ondernemer Richard Branson heeft simpele producten als muziek, vliegreizen, treinreizen en cola onder zijn merk Virgin zelf bekend gemaakt door met speedboten en ballonvaarten snelheidsrecords te breken. U kunt het allemaal flauwekul vinden, maar inmiddels kent de hele wereld Richard Branson en is de man zelf miljardair. Pas als Engelse bedrijven u opmerken kunt u gaan werken aan de vervolgstap: duidelijk maken aan die Engelse bedrijven waarom u relevant bent omdat u goedkoper, sneller en beter kunt leveren.

Artikel 2 De Jong Packaging op beurs Bir

Leveren aan het buitenland
Daarmee komen we bij de derde stap waarin u begint te leren hoe het beste geleverd kan worden in Engeland. Begin met proefleveranties en leer daarvan. U ontdekt vanzelf dat zowel uw mondelinge als schriftelijke communicatie in het Engels moet gebeuren. Dat is makkelijk genoeg als uw verkoop binnendienst dat moet doen, maar het is al snel een heel ander verhaal als uw facturen en vrachtbrieven automatisch in het Engels uit uw computersysteem tevoorschijn moeten komen. En in welke valuta laat u uw Engelse klant betalen? Toen de Brexit-uitslag bekend werd duikelde de Engelse Pond naar het laagste niveau in 30 jaar en daardoor werden Nederlandse bedrijven ineens 5 tot 10 procent duurder in Engeland. En hogere prijzen betekent dat er minder bij u gekocht wordt.

Denk ook eens na hoe uw verpakkingen naar Engeland verzonden moeten worden. U kunt kiezen uit de trein, de veerboot of het vliegtuig, al naar gelang hoe goedkoop of hoe snel uw transport moet zijn, maar bedenk wel dat Engelse bedrijven altijd twee lage pallets op elkaar gestapeld willen hebben in plaats van één hoge pallet. Waarom dat zo is? Engelse magazijnen hebben lage palletplaatsen.

Artikel 2 HalvepalletsmagazijnUK.jpg

U kunt de bovenstaande stappen natuurlijk overslaan en kijken waar uw (Nederlandse) schip (op de Engelse kust) strandt. Als u echter van meet af aan onnodige kosten wilt voorkomen en de basis wilt leggen om blijvend succesvol zaken te doen met Engelse bedrijven onthoud dan wat de Amerikaanse politicus en wetenschapper Benjamin Franklin eens zei: “If you fail to prepare, you prepare to fail.”

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren