3D printen: dé oplossing voor kleine series

Expertartikelen | 1768 keer bekeken

De afgelopen maanden schreef ik al vaker over 3D printen als de oplossing voor het snel leveren van prototypes, maar nu de ontwikkelingen verder gaan wordt het ook steeds makkelijker om kleine series snel te bemachtigen.

U zult het wel herkennen: u heeft eigenlijk maar een kleine serie van producten nodig, maar heeft niet de juiste mal. Hoe handelt u, zonder de order af te moeten wijzen? Met 3D printen is het makkelijk om zo snel mogelijk een snelle levering te doen. Dat kan natuurlijk als u een eigen 3D printer heeft, maar tegenwoordig zijn er ook meer dan genoeg bedrijven die u hier snel bij kunnen helpen.

Spuitgieten
Het succes van 3D printen lijkt vooral uit te blijven door het idee wat eraan kleeft dat het ontzettend veel geld kost. Kanttekening die hierbij geplaatst moet worden is dat dit afhankelijk is van de hoeveelheid die u wilt printen. 200-300 stuks zijn, ook al kost het artikel geprint 10euro per stuk, nog steeds vele malen goedkoper dan een spuitgietmal en de grote hoeveelheid die afgenomen moet worden. Want wat nou als u deze helemaal niet nodig heeft? (voorraadkosten, balanskosten en afwaardering van goederen hier niet eens in de berekening meenemende)

Er zijn nog andere manier waarop bespaard kan worden, al betalen die zich wellicht niet uit in geld. Het ontwerpen (en aanpassen!) van een 3D ontwerp kost u alleen kennis en tijd, en doordat de printer zich niet laat beperken door hoeken, is de enige beperking die overblijft uw eigen gebrek aan creativiteit.

De afgelopen maanden heb ik u de voordelen van 3D printen geprobeerd uit te leggen. Er zijn hele lage opstartkosten, lage voorraadkosten, geen beperkingen wanneer het gaat om het ontwerpen en met de ontwikkelingen van de laatste jaren wordt het steeds toegankelijker en bovendien goedkoper om bijvoorbeeld prototypes of kleine series zelf te printen of dit uit te besteden aan een bedrijf. Innovatie houdt een branche jong en 3D printen heeft zich binnen verschillende bedrijven al bewezen als passende oplossing voor een verpakkingsprobleem. Bent u inmiddels overtuigd?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Jan de Bruijn
    15.10.2015 - 14:55 uur | Jan de Bruijn

    Zeer duidelijk artikel met correcte benadering verhouding voorraadkasten versus productiekosten.