​4 valkuilen bij industriële verpakkingsontwikkeling

Expertartikelen | 1353 keer bekeken
​4 valkuilen bij industriële verpakkingsontwikkeling

Bij de ontwikkeling van een verpakking kan er op verschillende vlakken iets mis gaan. In de praktijk kunnen de meest voorkomende valkuilen omzeild worden. 

De belangrijkste functies van een verpakking zijn natuurlijk het beschermen van de inhoud en goed functioneren in alle schakels van de supply chain. Daarnaast heeft een verpakking invloed op time-to-market, logistieke kosten, veiligheid van medewerkers, communicatie met klanten. Reden genoeg om, met alle betrokken partijen, voldoende tijd en aandacht aan verpakkingsontwikkeling te besteden. Wat zijn de 4 valkuilen bij industriële verpakkingsontwikkeling?

Onvolledig inzicht in het pakket van eisen
Klachten over verpakking komen uit allerlei bronnen. Het overgrote deel kan volgens professionals herleidt worden naar onvoldoende inzicht in de eisen. Het formuleren van verpakkingseisen lijkt eenvoudig maar blijkt in de praktijk een hele uitdaging. De scope waarbinnen eisen worden geformuleerd blijft vaak beperkt tot een deel van de totale keten.

Het uitbreiden van het gezichtsveld naar de volledige keten biedt de perfecte start voor de ontwikkeling van de beste verpakking voor een product. Wat zijn de bestemmingen en wat komt de verpakking onderweg allemaal tegen op het vlak van transportmiddelen, handling, wetten, regels, logistieke standaarden, etc.? Daarnaast de vraag, gaat het product “one-way” naar de klant, of kan het voorkomen dat de verpakking meerdere malen door de keten reist, bijvoorbeeld met retouren of voor hergebruik.

Vaak wordt hier wel deels naar gekeken, maar kan de engineer niet alles overzien. Zo ontstaan verpakkingen die weliswaar passen en er mooi uitzien, maar verderop in de keten voor problemen en schades zorgen.

In een te laat stadium over verpakking nadenken
Vaak begint men pas met de ontwikkeling van een verpakking als het product, de inhoud, al af is. Het ontwikkelen van een verpakking staat dan los van het ontwikkelen van het product dat verpakt moet worden. Zo kan het gebeuren dat een verpakking net buiten de logistieke standaardmaten (collomoduul) valt omdat daar in het product geen rekening mee is gehouden. Zelfs een relatief kleine toename in volume per doos kan tot gevolg hebben dat er minder producten op een pallet kunnen. Op jaarbasis kan dit de transportkosten drastisch verhogen en daarmee de uiteindelijke productprijs (concurrentiekracht) en/of marge behoorlijk beïnvloeden.

Te weinig expertise op verpakkingsgebied
Verpakkingsontwikkeling is een vak apart. Nederland kent zelfs een aparte leerstoel Packaging Design en Management, die momenteel bezet wordt door Roland ten Klooster. Met name bij industriële verpakkingen zien we vaak dat de product engineer ook de verpakking ‘even meeneemt’. Dat lijkt een logische keuze maar kan toch leiden tot verkeerde keuzes op allerlei gebied. Denk aan materiaal, ergonomie, wetgeving, milieu-effecten, etc.

Verpakkingsspecialisten zijn op de hoogte van alle specifieke ontwikkelingen en best practices uit de markt. Zeker als het verpakkingsvraagstuk wat complexer wordt kan het noodzakelijk worden om “out of the box” te denken. Geen rekening houden met de laatste ontwikkelingen op verpakkingsgebied kan dan resulteren in een suboptimale oplossing.

Reële maakbaarheid uit het oog verliezen
In de verpakkingswereld heeft elk materiaal, zowel voor de behuizing als voor het interieur van de verpakking zijn eigen set aan eigenschappen en beperkingen. Het gaat dan om fysieke eigenschappen (schokabsorptie, robuustheid, waterdichtheid, etc.) maar ook om de flexibiliteit van het productieproces (minimum volume). Zonder diepgaande kennis en ervaring op dit gebied kunnen keuzes worden gemaakt die weliswaar theoretisch kunnen, maar waar in de praktijk een veel beter alternatief voor is. Bijvoorbeeld bij de keuze voor het materiaal van de behuizing en de wijze van buffering en borging aan de binnenzijde. Een fout die hier snel wordt gemaakt is dat de reële maakbaarheid uit het oog wordt verloren.  

Door de 4 valkuilen hierboven te vermijden verbetert u dus niet alleen de verpakking en verpakkingsontwikkeling maar ook het product en de productontwikkeling. Het loont daarom de moeite om tijd te investeren in ontwikkeling van de beste verpakking voor uw product. Het verhoogt de toegevoegde waarde van uw product en levert kostenbesparingen op!

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren