455 gram per persoon per dag

Columns | 1272 keer bekeken
455 gram per persoon per dag

Er gaan kengetallen over verpakkingen rond die veelvuldig gebruikt worden. We openen bijvoorbeeld 7 nieuwe verpakkingen per dag per persoon. Dit getal is gebaseerd op een ruwe schatting gemaakt door het NVC. Er is geen hard bewijs om dit getal te weerleggen. Een aantal mensen heeft wel eens een periode bijgehouden hoeveel verpakkingen ze werkelijk openen en kwamen tot lagere hoeveelheden. Een bepaald leefpatroon leidt tot een bepaalde uitkomst maar zegt uiteraard niets over mensen met een ander leefpatroon. Mensen die werken in de snoepindustrie heb ik wel eens horen zeggen 7 per persoon per dag aan de lage kant zit. Zolang het getal niet weerlegt wordt door goed onderzoek houden we dit aan.

Een andere vraag is hoeveel verpakkingsmateriaal we per dag per persoon gebruiken. Dit kan op meerdere manieren bepaald worden. De meest simpele is om te kijken naar de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal en dit te delen op de bevolking. Volgens cijfers van NedVang wordt er rond de 2800 kiloton verpakkingsmateriaal op de markt gebracht. Als we dit delen op de bevolking (cijfers 2014) en kijken naar het gebruik per dag dan komen we op ongeveer 455 gram uit. Ook hier natuurlijk weer de vraag of dit getal klopt en hoe dit is opgebouwd. Daar hebben we verder onderzoek naar gedaan.

Als een melkpak 32 gram weegt en een glas bevat 20 cl dan staat het drinken van een glas melk gelijk aan het gebruik van 6,4 gram verpakkingsmateriaal. Als er twee boterhammen uit een zakje van 8 gram gegeten worden waar er 12 in zaten, dan staat dat gelijk aan 1,5 gram. Bij het drinken van thee wordt het lastiger dit te koppelen aan hoeveelheid verpakkingsmateriaal want bij een zakje uit een doosje dat 11 gram weegt en waarvan er 20 stuks in het doosje zitten, moet een aanname gedaan worden over het aantal drinkers. In gezin kunnen er meerdere personen thee drinken van hetzelfde zakje terwijl een eenpersoon huishouden per keer een zakje gebruikt. Heel zuinige mensen gebruiken een zakje soms nog een keer. Aan de andere kant laat het voorbeeld van de thee zien dat dit geen schokkende verschillen in hoeveelheden zullen opleveren want een zakje uit een doosje van 20 stuks staat gelijk aan 11/20 gram karton. En dan komt er nog wat kunststof bij van de folie die om het doosje zat. Bij de kleine vierkante doosjes met minder zakjes bedoeld voor één kop thee en die per stuk in een enveloppe zitten neemt het gebruik per kop thee natuurlijk toe maar het leidt niet tot schokkende hoeveelheden verpakkingsmateriaal per kop thee. Dit voorbeeld om te laten zien wat voor afwegingen er gemaakt moeten worden. Een betrouwbaar beeld kan alleen maar worden vastgesteld door te kijken hoeveel zakjes afkomstig uit wat voor doosjes en op welke manier deze gebruikt worden.

Dat geldt ook voor het maken van maaltijden. Aardappels kan je schillen uit een 14 gram zak met inhoud van 5 kg, uit een zak van 2,5 of 1 kg, je kunt ze geschild in partjes kopen, als puree in een aluminium bakje voor in de oven dat verpakt zit in een kunststof tray met topseal, diepvries, uit een blik etc. Om de 455 gram te snappen hebben we gezocht naar extremen. Wat zijn die verpakkingen die per hoeveelheid product het meeste materiaal vragen en welke het minste. Er is uitgegaan van een minimum van 3 gram per verpakte hoeveelheid, dat is de zak die je zelf vult bij de groenteafdeling of het zakje dat je krijgt op de markt. De hoeveelheid die erin gaat moet dan weer geschat worden en die is op 0,5 kg gezet. Gemiddeld zal het waarschijnlijk minder zijn.

Per hoeveelheid product kan dus vastgesteld worden hoeveel verpakkingsmateriaal er ongeveer gebruikt wordt in gram per kilogram. De verschillen kunnen overigens nog best groot zijn en hier ligt werk voor verpakkingsontwerpers.

Om de cijfers verder te kunnen gebruiken moet bekend zijn hoeveel een persoon gemiddeld eet. Het RIVM heeft dit uitgezocht over de periode van 2007 tot 2010 door een monitoring uit te voeren. Van ruim 3000 mensen is gekeken naar wat ze iedere dag aten. De leeftijd van de onderzochte mensen liep van 7 tot 69 en de groep was ingedeeld in leeftijdscategorieën en man/vrouw. Misschien dat we inmiddels anders eten dan 6 jaar geleden (de metingen van verpakkingsmateriaal zijn van 2015 en 2016), maar het RIVM onderzoek is als basis genomen. Geschaald naar de bevolking van 2016 aten en dronken we bijvoorbeeld per dag 84 gram aardappel producten, 111 gram groente, 84 gram fruit, 330 gram zuivelproducten, 97 gram vlees (inclusief kip), bijna geen vis (degenen die het meeste vis aten kwamen op 86 gram per dag), 37 gram suiker en snoep, etc.

De extreme waarden van hoeveelheid verpakkingsmateriaal zijn gebruikt om minimale en maximale hoeveelheden te bepalen. De hoeveelheid verpakkingsmateriaal gekoppeld aan deze producten komt dan uit op 390 tot 666 gram. Het is niet te verwachten dat iemand van alles de zwaarste optie neemt. Een reële waarde zal hier dus ergens tussenin liggen.

Ook is gekeken naar dagprofielen en hoe wij zelf als onderzoekers eten en drinken. Ontbijten met een paar boterhammen of met muesli, koffie, lunch met boterhammen, iets tussendoor, warm eten en ’s avonds nog een snack met iets drinken. Het is mogelijk te eten waarbij 57 gram verpakkingsmateriaal gebruikt wordt, maar ruim 800 gram voor hetzelfde eten kan ook. Het verschil zit in het bereiden. Zelf schillen, koken etc. of verwarmen in de oven of magnetron of op het vuur. Een doos van de pizzabezorger weegt overigens nog maar 88 gram. Voor de warme maaltijd en drinken wordt het meeste verpakkingsmateriaal gebruikt.

We hebben een korte blik geworpen op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal voor non-food producten. Ook hier zijn analyses uitgevoerd die laten zien dat het wassen van haar equivalent is aan ongeveer 4 gram kunststof per keer en een laptop aan minder dan een gram verpakkingsmateriaal per dag, uitgaande van een levensduur van 4 jaar.

Het komt erop neer dat 455 gram verpakkingsmateriaal per persoon per dag een reëel getal lijkt, misschien iets aan de zuinige kant is, maar we hebben een basis. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Luc van den Broek
    28.09.2017 - 13:50 uur | Luc van den Broek

    Als ik 1 flesje bier van 25cl drink heb ik al 409 gram nieuwe verpakking geopend. Dit heeft meteen een enorme impact op mijn gemiddelde en de vraag is ook wat het nut van dit gewichtsgetal is.