5 minuten met Jonas Martens

5 minuten met | 1128 keer bekeken

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week Jonas Martens van ontwerpbureau Better Future Factory, die van plastic afval consumenten zelf nieuwe producten laat maken.

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
Het is maar net hoe breed je het onderwerp trekt. In principe ben ik iedere dag bezig met plastic, maar niet per se in de verpakkingsindustrie. De industrie brengt mij echter wel het materiaal om mijn eigen business op te zetten: plastic.

Het begon in 2012 op Lowlands, waar we mensen uitdaagden om hun bekers bij ons in te leveren. Hierna konden ze hun eigen afval omtoveren tot een filament, het cartridge voor een 3D printer. Even nadat ze hun afval hadden ingeleverd, liepen ze weg met een eigen geprint product uit de 3D printer. Dat liep als een tierelier.

Later zijn we hiermee naar andere festivals en evenementen in Berlijn, Antwerpen, Oslo en andere plaatsen geweest. Vanuit verpakkingen maakten we keer op keer waardevolle objecten. Dat was grappig om te zien, omdat mensen plastic zien als een wegwerpproduct. Na onze transformatie waren mensen zelfs bereid om te betalen voor hun 'afval'. Het laat de perceptie van waarde goed zien. Onze producten zijn over het algemeen 100 procent van gerecycled plastic. Behalve PET, dat is voor 90 procent gerecycled.

Wat zijn je dromen?
Het is een droombaan, want we willen als ontwerpbureau echt iets veranderen aan grote wereldproblemen. Op deze innovatieve manier kunnen we daaraan bijdragen. Uiteindelijk zouden we in de toekomst eenzelfde recycle-installatie in de supermarkt willen zetten, waar mensen hun oude verpakkingsmateriaal in kunnen leveren en er weer iets anders voor terug kunnen krijgen.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Wij zijn een ontwerpbureau dat meerdere problemen probeert aan te pakken. Met deze actie met de 3D printer wilden we ons op de kaart zetten, en dat is aardig gelukt. Anderhalf jaar geleden begonnen we met twee man, dat is inmiddels uitgegroeid tot twaalf mensen. Naast de 3D printer op evenementen helpen we in Afrika met relatief makkelijk machines om plastic om te toveren tot producten die daar goed bruikbaar zijn. Wist je dat plastic met een bepaald omvormingsproces goed gebruikt kan worden als badkamertegeltje? Dan lijkt het net marmer.

Wat typeert u in uw werkwijze?
Lego! Daar ben ik mee opgegroeid en laat heel goed zien hoe ik nu werk. Het ene moment wil je een huis bouwen, daarna een auto. Je haalt het huis uit elkaar en maakt van hetzelfde materiaal een auto. Dat is ook de kern van mijn werkwijze: plastic terugbrengen naar de oorspronkelijke bouwstenen en daar weer iets nieuws van maken.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
Biobased plastic is de grootste verandering die we zien stijgen. Waar we voor moeten uitkijken is dat het niet te exclusief wordt: het moet nu onder hele speciale omstandigheden gemaakt worden. Als het toegankelijker gemaakt wordt, zal het wel beter gaan. Ook recyclen en de verantwoordelijkheid die bij iedereen groeit is een goede verantwoordelijkheid: end of life begint steeds meer een begrip te worden.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
Het liefst zou ik een pleidooi houden voor zo min mogelijk plastic. Dat is iets wat we de laatste tijd al steeds meer in het buitenland zien in de vorm van verpakkingsvrije winkels. Gelukkig komt dat nu ook naar Nederland.

Dat heet nu dus innovatie, maar eigenlijk is het gewoon ouderwets. Vroeger waren er veel minder dingen verpakt. Ik herinner me nog dat er ineens een plastic folie zat om de paprika. Niemand kon me precies uitleggen waarom dat was, maar dat is daarna niet meer veranderd. Doodzonde.

Wat inspireert u als ondernemer?
Het motto 'niet lullen maar poetsen'. In de verpakkingsindustrie wordt veel 'duurzaam' gedaan voor de cijfers, maar echt grote problemen laat men links liggen. Wij willen juist het die mensen om de tafel en al veranderen we 1 procent van de gehele productieketen, is dat al een enorme stap.

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur u gegevens naar info@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren