5 minuten met Michel Magendans

5 minuten met | 1344 keer bekeken

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week Michel Magendans, directeur bij Sebert Trillingstechniek.

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
Na mijn studie werktuigbouwkunde in Leiden ben ik in 1999 begonnen bij Shape Technology Laboratory. Dit bedrijf verkocht testmachines voor verpakkingen aan derden, maar ontwikkelde ook testapparatuur. Tussen 1999 en 2002 onderzocht ik de grootste schokmachine die er in Europa bestaat.

Nadat het bedrijf failliet ging, werd ik bij de overname op 23-jarige leeftijd aangesteld als bedrijfsleider bij een startende onderneming. Ontzettend spannend. Ik koos ervoor de focus te leggen op het testen voor derden. Trillingen tijdens het vervoer komen bij iedereen voor en het blijft een grote uitdaging. Het leek me daarom belangrijk hierop te focussen.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
In de 12 jaar dat we inmiddels bestaan, maakt ongeveer 80 procent van alle grote innovatiecentrums op het gebied van verpakkingen gebruik van onze faciliteiten. Sinds kort hebben wij een mogelijkheid om gecombineerd triltesten en met extreem klimaat hele pallets uit te voeren. De reproduceerbaarheid van vergelijkstudies is dus 100%. Dit is goed bruikbaar voor verpakkingsoptimalisatie studies waarbij vele besparingen mogelijk zijn.

Wat typeert u in uw werkwijze?
Wij kijken niet wat een test standaard zegt. Veel standaarden voor verpakkingstesten zijn in 1960 ontwikkeld en daarna minimaal aangepast naar de huidige tijd. Een hele oude traditionele test is een sinus tril test die zowel Loose Load als DOT test wordt genoemd. Deze test wordt nu veelal gebruikt voor afname verpakkingstesten aan gevaarlijke goederen, maar zegt eigenlijk niets!

Wij analyseren dus eerst de verpakkingsinvloeden. Vanuit daar zoeken wij een teststandaard die het meest geschikt is voor de klant. Een belangrijk onderdeel is ook om te beoordelen hoe sterk een product is. Soms is het helemaal niet nodig om een complexe verpakking te maken wanneer deze met een kleine aanpassing een stuk steviger wordt. Vanuit mijn ervaring met simulatie testen aan producten en verpakkingen kunnen wij een in 4 stappen een geoptimaliseerd verpakt product aanbieden.

Welke verandering in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
Bijna alle grote bedrijven die bij ons testen doen aan optimalisatie studies. Dat is iets wat de laatste tijd steeds meer opkomt. Bijvoorbeeld meer lagen op een pallet toevoegen of zelfs complete pallets gestapelde vervoeren. Er zal steeds meer op de grenzen gewerkt worden van wat je van een verpakt product mag verwachten. Hierbij zullen verpakkingslabs een cruciale rol gaan spelen.

Ook verwacht ik dat de traditionele test standaarden als ASTM, NEN, ISO, IEC en ISTA steeds minder belangrijker rol gaan spelen, omdat deze veelal verouderd zijn. Met de eisen van onze klanten is het lastig om met traditioneel testapparatuur een juiste voorspelling te doen.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
In Amerika zijn ze al een tijdje bezig met 3D tril en schoktesten. Ik denk dat dit voor de toekomst de testmethode gaat worden voor verpakkingstesten. Tot op heden worden er alleen in één richting getrild. Wanneer je dit in alle vrijheidsgraden kunt doen, kan je beter beoordelen of een gestapelde pallet stabiel genoeg is om te vervoeren wanneer deze te hard over een rotonde, door een kuil of een verkeersdrempel heen gaat.

Wat inspireert u als verpakkingsprofessional?
Met de vele jaren lab ervaring blijf ik het mooiste vinden dat met kleinste aanpassingen een verpakking of een product gigantische verbetert. Ook de bespaarmogelijkheden op verpakkingsmaterialen zullen de komende jaren steeds meer on topic zijn, waarbij de test methodieken de komende jaren drastisch zullen gaan veranderen om zo beter in te spelen op de wensen van de klant. De verpakkingswereld zal voor mij altijd een dynamische uitdaging blijven!

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur u gegevens naar info@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren