5 minuten met Sander Melman

5 minuten met | 1386 keer bekeken

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week met Sander Melman, productontwerper bij Topa Verpakking in Voorhout, een grote organisatie met ruim 90 jaar ervaring op het gebied van verpakkingsontwikkeling- en innovatie.

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
Ik heb Industrieel ontwerpen gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Daar was een speciale richting voor verpakkingen en dat interesseerde me heel erg. Er zit zoveel achter verpakkingen, wat mensen vaak niet zien. Dat trekt mij ontzettend aan: er is zoveel optimalisatie en verbetering mogelijk. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij Topa en daar kon ik tot mijn grote vreugd blijven. In 2009 begon ik als productontwerper.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Vanwege het instituut dat Topa heeft, heb ik in een korte tijd ontzettend veel over verpakkingen en materialen kunnen leren. In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel materialen langs zien komen. Ik vond vooral de isolatiematerialen die we hebben getest erg interessant, omdat het heel ingewikkeld is om te ontwikkelen.

Het zijn passieve isolatiesystemen, vooral gebruikt in farmaceutische industrie. Dat is isolatiemateriaal, maar ook koeling en productlading zit daarin. De lading moet verkoeld blijven, anders mag het niet meer verkocht worden. Dat maakt het een echte uitdaging .

Wat typeert u in uw werkwijze?
Ik kijk niet alleen naar verpakkingen, maar naar het hele proces. Over de gehele linie wil ik betere processen vinden waarmee we kunnen werken. Topa ontwikkelt bijvoorbeeld ook transportverpakkingen, daar gaat het niet alleen om de verpakking maar het gehele proces.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
Ik vind het vraagstuk rondom recyclen en grondstoffen erg interessant. Als ik kijk naar gerecyclede materialen als golfkarton, zie je vaak dat er kracht verloren gaat. Recyclen is goed en daar ben ik volledig voor, maar het mag geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit. Producten die kapot aankomen bij de klant leveren immers alleen maar meer kosten en problemen op.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
In Duitsland en Belgie zijn ze een stuk verder met palletstabilisatie. Dat mis ik voor een deel in Nederland: door hier goed naar te kijken, valt er echt veel geld te sparen. In onze buurlanden hebben ze zelfs regel- en wetgeving omtrent dit onderwerp, dat zou in Nederland ook niet misstaan.

In het verlengde daarvan liggen de mechanische testen: transportsimulaties met schokken, trillen en temperatuursinvloeden zodat je je product echt met de volle overtuiging kan overhandigen aan je klant.

Wat inspireert u als verpakkingprofessional?
Het idee dat er nog steeds grote mogelijkheden tot verbetering mogen zijn. Eigenlijk op ieder gebied binnen de verpakkingswereld, dus dat biedt heel veel moois voor de toekomst.

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur u gegevens naar info@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren