5x trends in actieve & intelligente verpakkingen

Verpakkingstips | 887 keer bekeken
5x trends in actieve & intelligente verpakkingen

Op het gebied van actieve en intelligente verpakkingen verandert er enorm veel in de markt. VerpakkingsProfs zet in deze nieuwe maandelijkse rubriek in samenwerking met AIPIA de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

Nederlandse ontwerper houdt koffie onderweg warm met nieuwe verpakking

1.jpg

De Nederlandse ontwerper Vincent Gielen heeft een beker voor onderweg ontwikkeld die met één druk op de knop op te warmen is. De verpakking wordt verwarmd door de kern, die gevuld is een klein laagje water. Zodra er op de knop wordt gedrukt, komt calciumoxide vrij, wat warmte veroorzaakt.

Niet alleen het water wordt verwarmd, ook de koffie en thee die zich in de beker bevindt. Door de beker te schudden is de inhoud klaar in drie minuten. Gielen is via Kickstarter een actie begonnen om geld in te zamelen voor de realisatie van zijn project. De verpakking is volgens hem in verschillende situaties heel handig: van sportevenementen tot outdoor en van supermarkten tot babyvoeding.

Op tijd bijgeschonken door intelligent ijsklontje

2.jpg

Drankproducent Martini test momenteel een innovatie in een pop-up bar tijdens de Italiaanse Grand Prix. Bezoekers kunnen een drankje bestellen met een intelligent ijsklontje, dat een Bluetooth sensor bevat. Het koelt niet alleen hun drankje, maar geeft de bar ook een seintje als het drankje bijna leeg is.

The Smart Cube, die in Engeland ontwikkeld is, constateert wanneer een glas bijna leeg is en zorgt ervoor dat er snel een nieuw drankje besteld wordt bij de bar. De ober krijgt een teken, zodat zij snel de volgende bestelling op kunnen nemen. Ieder klontje bevat een LED lampje met een eigen kleur, twee batterijen, een antenne en een Bluetooth radar. Het apparaat is uit te lezen met een iPad, die bij de bar te vinden is.

Hologram & QR om patiënt te helpen met zelfmedicatie

3.jpg

Schneider MediPharm heeft een etiket ontwikkeld dat door middel van hologrammen, QR codes en NFC chips makkelijke demonstraties kan laten zien van hoe medicijnen en specifiek injecties gebruikt moet worden. Het etiket lijkt een goede oplossing voor veel mensen die niet precies weten hoe het medicijn te gebruiken is, omdat de afmeting en manier van injecteren nogal nauwkeurig kunnen zijn.

Het van oorsprong Duitse bedrijf werkt veel met oplossingen waardoor patiënten makkelijker zelf hun medicijnen kunnen toedienen. Het nieuwe etiket kan zo afgestemd worden dat het op maat gemaakt is voor de patiënt aan wie de medicijnen toebehoren. Het hologram helpt de patient de echtheid van het product controleren, terwijl de QR code toegang geeft tot een website waar de werkwijze wordt uitgelegd.

Vermindering milieubelasting blisterverpakkingen

4.jpg

Met de Activ-Blister brengt CSP Technologies een nieuwe manier op de markt om medicijnen die oraal ingenomen moeten worden te beschermen. De pillen worden per dag verpakt en beschermen niet alleen de veiligheid van de patiënt op die manier, maar door de verpakking is het ook mogelijk om lucht en andere gassen uit de verpakking te onttrekken. Hierdoor blijven de pillen kwalitatief beter.

Activ-Blister houdt de interne atmosfeer in de verpakking goed in de gaten, waardoor de houdbaarheid van het product verlengd wordt. De techniek om de lucht uit de verpakking te onttrekken is makkelijk in een verpakkingslijn te integreren en toepasbaar op verschillende formaten blisterverpakkingen. De techniek vervangt de folie achterkant van blisterverpakkingen, waardoor de ecologische voetafdruk met zo’n 50 procent verminderd wordt.  Er is inmiddels patent aangevraagd.

Plastic makkelijker te onderscheiden voor recycling

5.jpg

Een nieuwe scheidingstechniek genaamd PRISM claimt verschillende soorten plastic te kunnen herkennen door licht waardoor het makkelijk is dit te sorteren voor recycling. Verschillende polymeren kunnen op die manier onderscheiden worden onder een infrarood licht en eruit gehaald worden voor hergebruik.

Het idee wordt momenteel getest in het Verenigd Koninkrijk, waar de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) op zoek is naar sponsors om het project te financieren. De manier waarop gewerkt wordt, zou weleens de equivalent kunnen zijn van onzichtbare barcodes voor het recyclen van plastic. “Het is een grote stap vooruit in de ontwikkeling rondom het recyclen van polymeren,” aldus een van de onderzoekers. “Het maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk voor merken om hun verpakkingen makkelijker te laten recyclen.”

Door PRISM worden verschillende nieuwe materialen ontwikkeld, die onder infrarood licht fluoriserend worden. Ook worden er speciale poeders gemaakt die gebruikt kunnen worden in bestaande materialen. Met het blote oog valt de verandering dan niet te zien, maar de verpakking wordt onder een UV lamp duidelijk onderscheiden van andere materialen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren