6 x de meest duurzame verzendverpakkingen

Verpakkingstips | 1183 keer bekeken
6 x de meest duurzame verzendverpakkingen

Verzendverpakkingen moeten duurzamer, maar wat is er allemaal mogelijk op dit gebied? Siem Haffmans van Partners for Innovation gaf tijdens zijn presentatie op Empack Brussel in het VerpakkingsProfstheater wat treffende voorbeelden. 

Gerecycled opvulmateriaal

Schermafbeelding 2016-09-21 om 14.54.11.

Wanneer verzendverpakkingen niet op maat gemaakt worden, is het vaak nodig om opvulmateriaal te gebruiken. Dat kan natuurlijk met luchtzakjes, maar een duurzamere oplossing is TriFill. Dit product van DS Smith is een biobased alternatief voor kunststof vulmateriaal zoals bubbelfolie, luchtkussenzakjes of vulchips. TriFill is gemaakt van golfkarton, 100 procent recyclebaar en heeft een hoge duurzame uitstraling. De consument kan de gehele verzendverpakking na gebruik bij het oud papier weggooien. 

Doos direct klaar voor retour

Schermafbeelding 2016-09-21 om 15.14.35.


Het aantal retourzenden stijgt tegelijkertijd met het aantal bestellingen. Steeds vaker bestellen consumenten drie verschillende maten, om vervolgens twee kledingstukken retour te sturen. Om het retourtransport te vergemakkelijken zijn er diverse slimme hersluitbare dozen beschikbaar. De Multibox is een innovatieve webwinkeldoos die is voorzien van een innovatieve tapesluiting. Dankzij het slimme interieur van de verpakking is de kwaliteit van de inhoud geborgd zonder dat er plastic of andere opvulmaterialen meer nodig zijn. 

Verzendverpakking opnieuw te gebruikenSchermafbeelding 2016-09-21 om 15.18.52.

Steeds meer bedrijven zetten in op het opnieuw gebruiken van hun verzendverpakking. Dat dat ook op een grappige manier kan, bewijst de Rollor Expres. Een verpakking die na verzending verder gebruikt kan worden om kleren in te vervoeren. De verpakking garandeert dat kleren kreukvrij op de bestemming aankomt en er ook een unieke uitpakbeleving wordt geleverd. De combinatie van rollen en een slimme opstaande rand zorgt er voor dat kledingstukken vouw- en drukvrij blijven tijdens verzending.

Biobased schuim

Schermafbeelding 2016-09-21 om 15.27.11.

Biobased schuim is een licht materiaal gemaakt uit zetmeel en papiervezels, en kan een biobased alternatief zijn voor expanded polystyreen (EPS) en andere plastics, maar ook voor vouwkarton en pulp. PaperFoam heeft antistatische eigenschappen en wordt gebruikt in verpakkingen om kleine electronica, cosmetica, medische producten en voedsel te beschermen. Het beschermende materiaal kan custom made in elke gewenste vorm en kleur worden gemaakt.

Wol als isolatiemateriaal

Schermafbeelding 2016-09-21 om 15.34.12.

De ‘Woolcool’ verpakking is bedoeld voor het bezorgen van verse producten aan huis. Het Woolcool concept bestaat uit een doos van stevig golfkarton en een isolatiedeken van 100 procent wol. De verpakking is uitgebreid getest en houdt de voedingsmiddelen 24 uur onder de 5°C. Zowel de doos als de isolatiedeken kan worden hergebruikt en gerecycled. 

Hergebruik van verzendverpakking als speelgoed

Schermafbeelding 2016-09-21 om 15.35.28.

Kindermerk Joolz werkt aan nieuwe oplossingen die de duurzaamheid vergroten en de footprint verkleinen. Van elke doos – zowel van de kinderwagen als van de accessoires – kunnen handige en mooie dingen worden gemaakt. Van lamp tot vogelhuisje en van fotolijstje tot stoeltje.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren