Bedrijven onder consumentendruk op zoek naar alternatieven BPA

Expertartikelen | 1005 keer bekeken

Voor consumenten is het bijna onmogelijk om er achter te komen welk eten in blik, of welk plastic de controversiële chemische stof BPA bevat. Maar, vaststellen welke nieuwe alternatieven veiliger zijn is misschien wel nog moeilijker dan dat.

Sommige giganten uit de voedselindustrie, zoals General Mills en Campbell Soup, hebben afstand gedaan van bisphenol A, ofwel BPA, een stof die vaak gebruikt wordt in de coatings van eten in blik, om botulisme en bederving te voorkomen. Maar in veel gevallen, zo zeggen gezondheidsbegeleiders, geven de bedrijven niet aan welke van hun producten nu wel BPA-vrij zijn.

Niet veiliger
Volgens deze gezondheidsbegeleiders en wetenschappers is het echter nog zorgelijker,dat er een gebrek is aan informatie over die alternatieven en dat er steeds meer bewijzen komen, die er op duiden dat de nieuwe opties wellicht helemaal niet veiliger zijn.

"We willen dat bedrijven stoppen met het gebruik van BPA, omdat bekend is dat het giftig is," zegt Renée Sharp, hoofd onderzoek voor de Environmental Working Group tegen The New York Times. "Tegelijkertijd, maken we ons ook zorgen over de chemicaliën die nu op de markt komen en hebben we over een groot deel van die chemicaliën geen goede informatie."

Al jaren zien onderzoekers het verband tussen problemen in de ontwikkeling en de reproductieve gezondheid. Ook uiten onderzoek, gezondheidsbegeleiders en zelfs de overheid al jaren hun zorgen over de stof. Maar een enorme hoeveelheid aan bewijzen die elkaar tegenspreken heeft ervoor gezorgd dat de pogingen tot regulatie van het gebruik van BPA moeizaam gingen.

"Er is een zee aan aanklachten die elkaar tegenspreken," zegt Richard Denison, hoofd senior onderzoeker van het Environmental Defense Fund. "Het is een gevecht tussen allerlei soorten fundamentele delen van de toxicologie."

Angst
Afstand doen van BPA is geen simpel proces. Spelers uit de wereld van verpakkingen wijzen naar het standpunt van de Food and Drug Administration dat BPA veilig is, in de huidige hoeveelheden in het voedsel. Ze morrelen over onterechte angsten die ervoor zorgen dat de verkoop daalde en hen er toe gedwongen hebben zich aan te passen.

"Ondanks dat er bedrijven zijn die nu de alternatieven voor BPA gebruiken, heb ik tot op de dag vandaag nog niet gehoord van bedrijven die dat gedaan hebben op basis van veiligheid of de zorgen rond BPA, maar eerder vanwege het feit dat de klant en de consument liever de alternatieve coatings heeft," zei John M. Rost, directeur van de Noord Amerikaanse Metal Packaging Alliance.

Ketens
General Mills gebruikt BPA niet langer in de Muir Glen producten met tomaat in blik, maar wel in de producten van Green Giant, Old El Paso en Progresso, dit blijkt uit een rapport dat eerder deze maand is uitgegeven door de Environmental Working Group. Target, een van de grootste retailers van het land,  staat vermeldt op de lijst van slechte ketens omdat de Market Pantry collectie van deze keten BPA blijft gebruiken.

Target geeft als reactie dat de veiligheid van producten en voedsel  "hoogste prioriteit" heeft en dat het bedrijf werkt volgens alle standaard veiligheidsregels.

Van de 252 merken die de Environmental Working Group heeft geënqueteerd, blijft 31 procent exclusief BPA gebruiken, terwijl 12 procent enkel blikken zonder BPA produceert. Veertien procent gebruikt BPA-vrije blikken voor minstens één van de producten, en de overige 43 procent gaf vage of incomplete antwoorden of antwoordde helemaal niet, zo blijkt uit het rapport.

"De aanname van het hele rapport is gebaseerd op de misleidende stelling dat BPA giftig is, terwijl dit gewoon niet waar is," zei Rost.

Toxiologie
De F.D.A. zegt dat haar conclusies over BPA gebaseerd zijn op een "uitgebreid overzicht" van meer dan 300 onderzoeken, waaronder  onderzoeken naar zowel lange- als korte termijn blootstelling aan BPA.  Kathyn St. John, een vertegenwoordiger van het American Chemistry Council, the trading groep van de chemische industrie, prijst de onderzoeken en noemt ze de meest 'diepgaande' toxicologische onderzoeken tot nu toe.

Maar BPA, ook gebruikt in sommige soorten van plastic, is lastig te evalueren, zo zeggen Denison en anderen, deels omdat het, wanneer in lage doses gebruikt bepaalde effecten geeft, die je niet terugziet bij gebruik in hoge doses.

De F.D.A. en andere regulerende instanties hebben vastgehouden een de onderzoeken naar BPA bij gebruik met hoge doses, waarbij weinig effecten op de gezondheid zichtbaar waren, behalve bij de hoogste doses, aldus Dr. John R. Bucher, associate director van The National Toxicology Program, onderdeel van het ministerie voor gezondheid en diensten.  

"Het voorspellen van lange termijn effecten door blootstelling aan BPA is moeilijk omdat er tot nu toe geen onderzoeken zijn gedaan die zowel de subtiele veranderingen in het begin, als de effecten op de gezondheid in een later stadium laten zien," zei hij.

Jason Aungst, medebestuurder van het F.D.A. panel dat BPA onderzoekt, uitte de kritiek dat de agency niet naar onderzoeken heeft gekeken die met de lage doses werken.

"Het is een ongelijke discussie," zegt Aungst "Het komt er op neer dat er geprobeerd wordt op het gevoel van de mensen in te spelen dat de overheid zich alleen bezig houdt met onderzoeken die op de markt en de industrie gericht zijn."

Ook gaf hij aan dat omdat de stof moeilijk te onderzoeken is in kleine hoeveelheden, het moeilijk kan zijn om accurate resultaten te leveren.

Het F.D.A. werkt ook samen met de National Toxicology Program aan een lange termijn onderzoek dat waarschijnlijk pas over twee jaar concrete antwoorden zal geven. De Environmental Working Group heeft kritiek geuit tegen de organisatie, vanwege het feit dat zij BPA al als veilig bestempeld hebben voor het einde van het onderzoek, en de F.D.A. reageerde dat ze "het onderzoek waar nodig zullen upgraden".

In het onderzoek uit de Environmental Working Group ook kritiek op bedrijven zoals Generall Mills vanwege het niet duidelijk maken welke chemicaliën gebruikt worden ter vervanging van BPA. (In een email heeft General Mills laten weten  gebruik te maken van een "op vinyl gebaseerde stof die al jaren veilig gebruikt wordt.

Alternatieven
Het aanpassen van producten vanwege het weglaten van controversiële ingrediënten is vaak duur en neemt veel tijd in beslag. Muir Glen's alternatieve coating werkte niet for de andere General Mills producten, dat liet het bedrijf weten, terwijl   Campbell's "een grote variatie aan alternatieven" getest heeft, ter vervanging van BPA , zo laat vertegenwoordiger Carla Burigatto weten.

"Zoals we dit altijd al doen, zal de overgang ook nu  over een langere periode plaatsvinden, dit vanwege de complexiteit van de uitdaging," zei Burigatto.

BPA wordt veelal gebruikt als coating op de kassabonnetjes, volgens gezondheidsbegeleiders zorgt dit ervoor, dat het makkelijk in de huid trekt en makkelijk in de omgeving terecht komt. De Environmental Protection Agency heeft BPA toegevoegd aan de lijst van chemicaliën waar zij verder onderzoek naar willen doen. Maar de EPA zal dit niet voor 2018 of later nog doen, zo zegt Wendy Cleland-Hamnett, hoofd van de afdeling voorkoming van vervuiling en giffen.

Ondertussen hebben onderzoekers wel laten horen zich zorgen te maken over enkele alternatieven van BPA.

Eén van die alternatieven is bisphenol S, ofwel BPS. Volgens een onderzoek van onder andere Hong-Shen Wang, professor farmacie aan de Universiteit van Cincinnati vertoond BPS effect die gelijk zijn aan die van BPA.

"Dit is een goed voorbeeld van een onderzoek dat aantoont dat een product zonder BPA niet persé veiliger is," Zei Wang in een interview. "Die alternatieven, hun biologische effect en de mogelijke ongewenste gevolgen moeten onderzocht worden."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren