Golfkarton

Begrippenlijst | 2259 keer bekeken

Golfkarton is karton dat bestaat uit minimaal twee lagen. 1 laag van vlak papier, de dekbaan, (meestal bruin of wit) met een s-vormig (sinus-vormig) gegolfde laag papier er op, dat op het kontaktpunt met lijm aan de onderliggende laag papier is gelijmd. Golfkarton van twee lagen wordt vaak gebruikt als tussenlaag bij het verpakken van broze materialen. Een voorbeeld is het kartonnen laagje in een rol beschuit.

Golfkarton met drie lagen wordt het meest gebruikt bij het maken van verpakkingen. Er is ook golfkarton met 5 of 7 lagen. De volgende golven zijn de standaardafmetingen:

  • A, de grove golf, met een golfhoogte van ± 4½ mm en ongeveer 120 golven per meter
  • B, de fijne golf, met een golfhoogte van ± 2½ mm en ongeveer 160 golven per meter
  • C, de middel-grove golf, met een golfhoogte van ± 3½ mm en ongeveer 140 golven per meter
  • D, de goliath-golf, met een golfhoogte van ± 9 mm en ongeveer 70 golven per meter
  • E, met een golfhoogte van ± 1,2 mm hoog en ongeveer 300 golven per meter
  • F, de microgolf, met een golfhoogte van ± 0,8 mm hoog is en ongeveer 600 golven per meter
  • G en N, met een golfhoogte van ±0,5 mm en ongeveer 550 golven per meter

Van deze verschillende vormen komt golfkarton B en C het meeste voor. De verschillende soorten kunnen ook met elkaar gecombineerd worden.

Voordelen van golfkarton

Golfkarton is haaks op de golven erg stijf. Met de golven mee kan het wel makkelijk gevouwen worden. De stevigheid is afhankelijk van de dikte en sterkte van het gebruikte papier en karton. Golfkarton kan verder verstijfd worden door twee lagen haaks op elkaar te lijmen. Golfkarton is daarnaast makkelijk te recyclen en wordt gemaakt van papier- en kartonafval. Het is daardoor een duurzame manier van verpakken.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren