HACCP

Begrippenlijst | 1227 keer bekeken

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. HACCP is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen.

HACCP is gebaseerd op twee specifieke onderdelen: het analyseren van de gevaren (HA = Hazard Analysis) en het bepalen van de punten in het productieproces waar deze gevaren effectief gecontroleerd worden (Critical Control Points).

Binnen HACCP zijn dit de stappen die genomen kunnen worden:

  1. Inventariseer alle potentiële gevaren. 
    Wijs de reële gevaren aan. Ga na welke maatregelen er zijn om het gevaar te beheersen.
  2. Stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast. 
    Dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht.
  3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
  4. Stel vast hoe de CCP's bewaakt ofwel 'gemonitored' worden.
  5. Leg de correctieve acties vast per CCP. 
    Correctieve acties zijn nodig wanneer de monitoring aangeeft dat het CCP niet wordt beheerst. De correctieve acties moeten leiden tot herstel van de veiligheid.
  6. Pas verificatie toe. 
    Verificatie is een periodieke procedure om na te gaan of de HACCP aanpak effectief is, ofwel om na te gaan of de beheersing van een CCP effectief is. Verificatie laat dus zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
  7. Houd documentatie en registraties bij. 
    Documentatie wil zeggen dat de systeemopzet vastgelegd moet worden. Registratie is het verplicht vastleggen van bepaalde onderdelen van de systeemuitvoering.
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren