Kalibreren is een term in de meet- en regeltechniek. Kalibreren is het vergelijken van een systeem of apparaat met de standaardwaarde om de eigenschappen vast te stellen. Bij een wettelijk verplichte kalibratie spreekt men van ijking. 

Gebruik van kalibratie

Bij kalibratie wordt de afwijking van de standaardmaat vastgesteld. Op basis van kalibratie kan men beoordelen of het meetsysteem nog aan de actuele eigenschappen voldoet. Kalibratie kan voorkomen bij het afwegen en meten van de inhoud van de verpakking. Een voorbeeld van een toepassing is het verpakken van theezakjes. Bij theezakjes luistert het gewicht erg nauw: er moet niet teveel of te weinig losse thee in een theezakje.

Voordelen van kalibratie

Door te kalibreren kan de juiste hoeveelheid nauwkeurig gemonitord worden en kan de machien zonodig bijgesteld worden. Hierdoor gaat er minder verloren. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren