Koudfolie

Begrippenlijst | 1457 keer bekeken

Koudfolie is een gemetaliseerde folie die door middel van lijminkt op specifieke delen van papier of karton wordt aangebracht. De techniek is uitermate geschikt om opvallende vouwkartonnage verpakkingen mee te maken en wordt meestal in één enkele drukgang toegepast.

Gebruik van koudfolie

De plano kartonvellen gaan door de drukpers waarbij er eerst een lijminkt wordt aangebracht op de plaatsen waar een metallic effect moet bereikt worden. Die lijminkt wordt met een klassieke offsetplaat aangebracht. In de tweede druktoren hecht de folie zich op het karton op de plaatsen waar de lijminkt is voorzien. Op deze manier krijg je plano drukvellen met metallic folie op de plaatsen zoals ze in het ontwerp bepaald zijn. In één enkele drukgang gaat er vervolgens CMYK of PMS-inkt overheen om tenslotte dispersielak als bescherming over het drukvel aan te brengen. De plaatsen waar de folie bedrukt wordt krijgen zo een blinkend metallic effect in alle mogelijke kleuren en met alle mogelijke beelden erop.

Voordelen van koudfolie

Koudfolie is meestal zilver, maar kan o.a. ook goud of holografisch zijn als basistint. Aangezien alle tinten bereikt kunnen worden door het bedrukken van de folie wordt meestal voor zilverfolie gekozen. Koudfolie, ook wel aangeduid met de Engelstalige term Cold Foil, wordt op deze manier in één drukgang, dus inline, toegepast als innovatieve drukmethode voor opvallende vouwkartonnage verpakkingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren