MAP verpakken

Begrippenlijst | 4791 keer bekeken

MAP verpakken of MAP verpakkingen is een afkorting van Modified Atmosphere Packaging. Het gaat hierbij om verpakken onder een beschermde atmosfeer.

Gebruik van MAP verpakken

Bij MAP verpakken wordt de lucht in een verpakking, veelal een verpakking van voedingsmiddelen, gedeeltelijk of helemaal weggezogen. Daarvoor in de plaats wordt een bepaalde mix van gassen in de verpakking aangebracht. Het gaat meestal om een mengsel van zuurstof, stikstof en koolstofdioxide. Een andere mogelijkheid is het spoelen van lucht. De lucht in de verpakking wordt vervangen door te spoelen met het nieuwe gasmengsel. De verpakking wordt daarna hermetisch afgesloten. Hierdoor kan er niet opnieuw lucht in de verpakking komen. In het geval van groente en fruit moet de verpakking toch nog kunnen 'ademen' om zo de atmosfeer binne de verpakking op constant niveau te houden.

MAP verpakkingen kunnen gemaakt worden met dieptrekmachines, traysealers en kamermachines. 

Voordelen van MAP verpakken 

Door MAP te verpakken is het product langer houdbaar omdat de combinatie van gassen de groei van microorganismen tegengaat. Daarnaast biedt MAP de mogelijkheid bijvoorbeeld producten in de medische wereld steriel te verpakken. Producten worden beschermd tegen invloeden van buitenaf en hebben hierdoor een constante kwaliteit, versheid en veelal een betere smaak. Stof, vocht en oxidatie krijgen daarnaast ook geen kans als er MAP verpakt is.

Een ander voordeel ligt in het feit dat er door MAP te verpakken minder additieven zoals e-nummers nodig zijn. Dit past goed binnen de huidige trend onder consumenten voor 'puur' eten.

Ook kunnen verse producten zoals vleeswaren er aantrekkelijker uitzien met behulp van MAP verpakken.

Lage temperatuur

MAP werkt alleen als het gebruikt wordt in combinatie met een lage temperatuur. Dat betekent dat MAP verpakte producten ook in de koelkast moeten worden bewaard om de optimale kwaliteit te waarborgen.

Zie ook gasanalyzer.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren