PEF staat voor poly-ethylene-furanoate en is een biobased materiaal dat geproduceerd kan worden uit maïs.. De bouwsteen voor PEF is furaandicarbonzuur. Deze moleculen, kortweg furanen genoemd, zijn moleculen die gebaseerd zijn op koolhydraten. Die koolhydraten kunnen niet alleen uit levendige organismen zoals maïs of suikerriet gehaald worden, maar ook uit houtsnippers, landbouwafval of oude kranten.

Gebruik van PEF

PEF wordt vooral gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Zo proberen veel bedrijven bij de productie van frisdrankflessen, of verpakkingen voor de zuivelindustrie om te schakelen naar PEF in plaats van PET. 

Voordelen en nadelen van PEF

Naast het feit dat PEF flessen beter zijn voor het milieu zijn er ook andere voordelen. Zo laat PEF minder licht, water en koolstof door, waardoor het product in de fles langer meegaat. Navenant is er sprake van minder verspilling. PEF is bovendien erg sterk, waardoor de verpakkingen dunner kunnen worden geproduceerd. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig en gaan de productiekosten naar beneden. Er zijn ook nadelen. Op dit moment is het een stuk duurder om het te produceren. Daarnaast moet er nog worden gekeken naar de recyclemogelijkheden van PEF flessen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren