Stretchwrap

Begrippenlijst | 1168 keer bekeken

Stretchwrap of rekfolie is één van de meest voorkomende verpakkingsmaterialen. 

Stretchwrap is elastisch en rekbaar waardoor de lading bij elkaar zit alsof er een groot elastiek omheen zit. Stretchwrap wordt gemaakt van LLDPE, wat staat voor Lineair Low Density Polyethylene. Dit is een speciale kunststof die voornamelijk wordt gewonnen uit aardolie. Door het gebruik van alpha-olefinen tijdens het polymerisatieproces krijgt de rekfolie grotere elasticiteit en stevigheid zodat deze beter beschermd is tegen scherpe hoeken of invloeden van buitenaf.

Gebruik van stretchwrap

Stretchwrap wordt vooral gebruikt om verschillende losse onderdelen op een pallet aan elkaar te verbinden en deze te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Er zijn twee typen stretchwrap: stretchwrap dat wordt aangebracht door middel van eenrekhoesmachine of stretchwrap dat wordt aangebracht door middel van een armwikkelaar of draaitafelwikkelaar. Stretchwrap is het tegenovergestelde van krimpfolie waarbij het plasticfolie strak om het product of de verpakking heen komt te liggen onder invloed van temperatuur. Veel rekfolies kunnen tot 500 procent gerekt worden. Over het algemeen worden rekfolies meestal opgerekt tot 300 procent van hun eigen lengte.

Er zijn verschillende soorten folie. Doorzichtig folie komt het meeste voor, maar er kan ook gekozen worden voor gekleurde of geprinte folie of folie met UV-filter. Stretchwrap bestaat in verschillende diktes en lengtes.

Voordelen van stretchwrap

  • Gemakkelijk aan te brengen door middel van een rekhoesmachine of arm- of draaitafelwikkelaar
  • Relatief lage kosten
  • Hoge bescherming van niet alleen het product, maar ook de secundaire of tertiaire verpakking
  • Bescherming tegen stof, vloeistoffen en diefstal
  • Door het dunne materiaal en de elasticiteit hecht het gemakkelijk aan hoeken zonder te scheuren

Nadelen van stretchwrap

  • De afhankelijkheid van de aardolieprijzen: omdat de kunststof voor stretchwrap wordt gewonnen uit aardolie, kan de prijs fluctueren
  • Niet geschikt voor alle voorwerpen of producten
  • Aanschaf van een relatief dure machine is alleen kostenbesparend als het gaat om grote hoeveelheden
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren