RFID is een speciale techniek om informatie op te slaan op een speciale sticker, genaamd de RFID-tag. Vervolgens is het mogelijk om via identificatie met radiogolven de informatie weer van deze chip af te lezen.

Gebruik van RFID

Er zijn drie verschillende types RFID: actief, semi-actief/semi-passief en passief. Actieve tags werken op een batterij en geven zelf een signaal af. Semi-actieve tags kunnen ook zelf reageren, maar alleen als ze eerst iets ontvangen hebben. Passieve tags hebben geen eigen energie of batterij maar halen energie uit de elektromagnetische lezer van de tag. Dat betekent dat actieve tags over een grotere afstand kunnen worden ingezet dan de passieve tags. RFID-tags zijn er in alle soorten en maten: er zijn RFID-tags die allerlei informatie kunnen meten, maar ook simpele tags die slechts enkele deeltjes informatie bevatten.

Voordelen van RFID

RFID heeft veel voordelen. Een RFID-tag op de verpakking maaktn het mogelijk het productieproces of de automatiseringsronde van een bepaald product nauwkeuriger te monitoren. Zo is er bij RFID geen fysiek contact of streepjescode nodig. Daarnaast kan RFID de processen versnellen doordat de codes snel en nauwkeurig kunnen worden afgelezen. RFID-tags zijn ook moeilijker te vervalsen en worden niet aangetast door de weersomstandigheden of vervuiling.  

Maar het belangrijkste voordeel van RFID schuilt in het feit dat producten met een RFID-tag op de verpakking gedurende het hele productieproces getraceerd worden. Hierdoor kan men gemakkelijk een productiefout/probleem kan opsporen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren