Serialisatie

Begrippenlijst | 501 keer bekeken

Serialisatie is een manier om verkoopitems uniek te maken. Deze unieke en niet voorspelbaar nummers worden aangebracht tijdens het verpakken en geregistreerd in een database. Door middel van het nummer kan een product geïdentificeerd worden door controle tegen de database. Indien het nummer bekend is, betekent dit dat dit nummer tijdens de productie is toegepast door de originele producent.

Tegengaan van fraude met namaak
Serialisatie wordt hoofdzakelijk toegepast om fraude met namaak van producten tegen te gaan. De markt voor namaak is wereldwijd zo groot dat zeer diverse producten worden voorzien voor coderingen die helpen om de echtheid bij uitgifte te waarborgen. Dit gaat van luxe producten zoals Champagne tot farmaceutische verpakkingen.

Gebruikte coderingen
De meestgebruikte codering voor serialisatie is de barcode. Dit kan zowel een 1D als een 2D barcode zijn waarin het unieke serienummer verwerkt zit. Gebruik van een barcode verhoogt de snelheid en leeszekerheid bij uitlezing ten opzichte van bedrukking als human readable tekst. Een alternatief voor de barcode is de RFID chip waardoor contactloze lezing op afstand mogelijk wordt.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren