Servo

Begrippenlijst | 1409 keer bekeken

Servo is de afkorting voor servomachine of servomotor. Servo is een apparaat dat automatisch een mechanisch systeem kan regelen, zonder dat er een directe verbinding is. Een voorbeeld is de cruise-control functie in auto's. De verbinding gebeurt via een elektrische, hydraulische of pneumatische actuator. 

Gebruik van servo

Het servomechanisme gebruikt het concept van tegenkoppeling uit de regeltechniek: de output van het mechanisme is een functie van het verschil tussen de gewenste en de gemeten stand van het mechanisch systeem, op zodanige manier dat de fout tegengewerkt wordt. De machine berekent dus de actuele waardes terug naar de standaard ingestelde waarde. Als de actuele waarde gaat afwijken van de standaardmaat, wordt deze direct aangepast.

Naast deze functie staat servo ook voor de robotica die een arm van een machine kan laten bewegen.

Voordelen van een servo-gestuurd systeem

Een servo-gestuurd systeem zorgt ervoor dat de exacte hoeveelheden in de verpakking niet gaan afwijken. 

In het geval van robotica is het belangrijk dat de bewegingen van de onderdelen van de machine constant gaan. Ieder beweging moet gelijk zijn aan de vorige om een juist productieproces te garanderen.

Zie ook pneumatische motor.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren