Thermovormen

Begrippenlijst | 1292 keer bekeken

Thermovormen, ook wel thermoforming genoemd, is een speciale techniek om onder invloed van temperatuur bepaalde stoffen te vervormen. Meestal wordt het materiaal eerst verwarmd waarna het vervormd wordt. Vlakke platen worden vervormd om nieuwe vormen te maken. Thermovomen wordt toegepast bij thermoplasten; materialen die reageren op temperatuurverschil. Voorbeelden van deze thermoplasten zijn polyvinylchloride (PVC), acrylonitril butadieen styreen (ABS), polyetheen (PE), polypropeen (PP), polystyreen (PS) en polyethyleentereftalaat (PET).

Gebruik van thermovormen

Thermovormen gebeurd over het algemeen genomen in drie stappen. Bij de eerste stap wordt het materiaal verwarmd met een infraroodstraler. Het materiaal kan een een zijde, maar ook aan beide zijdes verwarmd worden. Daarna wordt het verwarmde materiaal in een mal gedrukt. De overgebleven lucht in de mal wordt vaak weggedrukt. Tenslotte wordt het materiaal weer gekoeld, waardoor het in de nieuwe vorm blijft staan.

Bij dunne folies wordt het (plastic) materiaal vaak op een rol aangeleverd. Bij dikkere verpakkingsmaterialen wordt het meestal geleverd als platen.

Voordelen van thermovormen

Door thermovormen kan een product of de verpakking elke mogelijke vorm aannemen. Omdat de verpakking precies de vormen van het product volgt, is er geen sprake van oververpakking. Dit scheelt veel geld.

Bij het uitstanzen van de verpakking ontstaat vaak restmateriaal. In veel gevallen kan dit opnieuw gebruikt worden door het opnieuw om te smelten. Hierdoor gaat er geen materiaal verloren in het productieproces.

Zie ook vacuümvorming.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Kenrick van Hoek
    25.01.2016 - 16:16 uur | Kenrick van Hoek

    Goede uitleg. Ik zou daar aan toe willen voegen dat wij van Batelaan de laatste tijd merken dat de markt het steeds vaker heeft over dieptrekken.