Verpakkingenbelasting

Begrippenlijst | 2012 keer bekeken

De verpakkingenbelasting was een belasting die bedrijven die verpakkingen of verpakte producten moesten betalen. Het ging daarbij alleen om bedrijven die de verpakkingen of verpakte producten voor het eerst op de markt brachten. De wet ging op1 januari 2008 in en is per 1 januari 2013 weer afgeschaft. Er gold wel een vrijstelling voor de eerste 15.000 kilo verpakkingsmateriaal, dan wel product. Pas als die grens werd overschreden moesten bedrijven de belasting gaan betalen. Ook bedrijven die niet over die grens gingen moesten goed hun administratie bijhouden om dat te bewijzen.

Doel van de verpakkingenbelasting

De verpakkingenbelasting is ingevoerd om de Nederlandse afvalberg en ecologische voetstap te verkleinen. De wet kwam voort uit de verpakkingswetgeving van 2006. Een deel van de inkomsten van de belasting zou gaan naar de bestrijding van zwerfafval.

Tarieven

Er zat verschil tussen primaire en niet-primaire verpakkingen. Zo was het tarief voor primaire verpakkingen hoger dan de andere verpakkingen. Daarnaast werd er onderscheid gemaakt tussen het materiaal. De belasting op hout (€0,0228 per kilo)lag stukken lager dan de belasting op aluminium (€0,5731).

Afschaffing van de belasting

De wet is per 1 januari 2013 weer afgeschaft vanwege meerdere reden. Ten eerste bleek dat de belasting vaak werd doorgerekend naar de consument. De consument had alleen vaak geen keus tussen de verpakking mét of zonder belasting. Een andere reden is het feit dat de regering de administratieve druk bij bedrijven wilde verlagen, terwijl de verpakkingenbelasting juist veel administratieve rompslomp kost. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren