Vouwkarton

Begrippenlijst | 1348 keer bekeken

Vouwkarton is dun, licht karton dat is gemaakt van cellulosevezels en water. 

Hoe wordt vouwkarton gemaakt?

De pulp (een vloeibare brei van cellulosevezels en water) wordt in een dunne laag op een zich in de machine voortbewegende zeef gebracht. De vezels in de pulp liggen kris kras door en over elkaar. Een deel van het pulp wordt van het water onttrokken. Er wordt een aantal lagen op elkaar geperst om het vouwkarton het benodigde gewicht en de juiste samenstelling te geven. Deze lagen kunnen bestaan uit verschillende pulpsoorten. De rest van het water wordt dan verwijderd door persen en drogen. Tenslotte wordt het vouwkarton meestal voorzien van een strijklaag (coating) ter verbetering van het uiterlijk en de bedrukbaarheid. 

Voordelen van vouwkarton

Vouwkarton verpakkingen zorgen voor veiligheid en efficiency tijdens transport. Vouwkartonnages bieden door de perfecte bedrukbaarheid een opvallende uitstraling van producten in het retailschap en gebruiksgemak thuis. Vouwkartonnages zijn duurzaam, het materiaal is afkomstig uit hernieuwbare bron met een gesloten kringloop. Ook voor distributeurs zijn er voordelen te noemen voor het gebruik van vouwkarton. Zo heeft vouwkarton een gering eigen gewicht en neemt het weinig ruimte in beslag omdat het plano wordt aangeleverd. Hierdoor liggen de transport- en productiekosten ook lager. 

Toepassing van vouwkarton

Vouwkarton is geschikt voor kleine tot middelgrote dozen die worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan producten te verpakken. Vouwkarton wordt vaak gebruikt in de levensmiddelenindustrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren