'Big data gaat grote rol spelen in verpakkingsbranche'

Expertartikelen | 1124 keer bekeken

Technologie gaat steeds sneller en de data die daarbij hoort wordt steeds belangrijker, ook in de verpakkingsbranche. Dat is de voorspelling van Ewout van Opstal van HP.

De I van IT, die staat voor information, wordt volgens Van Opstal steeds belangrijker. "De data die wij dagelijks achterlaten met ons gebruik van bijvoorbeeld social media kan heel waardevol voor bedrijven zijn." Dit wordt veelal negatief uitgelicht, maar kan volgens Van Opstal ook als een positief iets gezien worden. "Op die manier kunnen we de consument op maat helpen, zonder er teveel persoonlijke aandacht aan te besteden."

Informatie wordt nu al vaak doorgegeven door producten. "Het energiegebruik van je thermostaat wordt doorgegeven, zodat de leverancier kan zien wat je ongeveer verbruikt. Maar het gaat verder: in sommige koelkasten kan aangegeven worden dat de melk op is. Die producten zien dat uit zichzelf en geven de consument een seintje."

Verpakkingsindustrie
Maar hoe kan die data ingezet worden in de verpakkingsbranche? Volgens Van Opstal zijn er verschillende mogelijkheden. "Op de doos van de bonbons hoef je je bijvoorbeeld niet meer af te vragen welke smaken de inhoud heeft. Je gaat er met je telefoon overheen en je ziet welke bonbons er in de doos zitten." Ook voor grotere zaken kan big data een grote rol spelen. "Je staat in de supermarkt, maakt een boodschappenlijstje en je telefoon zoekt de snelste route om bij de kassa te komen met al je aankopen."


Tot nu toe wordt de big data vooral gebruikt voor grappige marketingacties in de verpakkingsbranche. Zo was er een frisdrankmerk dat zijn blikjes liet veranderen in de Champions League beker op het moment dat er een foto van werd gemaakt. 


Het kan volgens Van Opstal echter niet lang meer duren voordat de serieuze kant van dit fenomeen ontdekt wordt. "Er valt hier enorm veel geld mee te verdienen, als dit op de juiste manier wordt ingezet."


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Eef de Ferrante
    03.07.2015 - 11:09 uur | Eef de Ferrante

    Groot gelijk Ewout.