Bioplastics op een rijtje: wat is er en wat zijn de problemen?

Expertartikelen | 1593 keer bekeken
Bioplastics op een rijtje: wat is er en wat zijn de problemen?

De ontwikkeling van bioplastics is inmiddels op de goede weg, maar de markt blijft nog ver achter bij de 'gewone' kunststof waar consumenten veelvoudig mee in aanraking komen. Kosten zijn een veelgehoord argument, maar wat zijn de andere haken en ogen? De Volkskrant zette het op een rijtje.

PLA: geen oplossing voor zwerfafval
Een van de meest geproduceerde bioplastics is PLA - polymelkzuur. Suikers en zetmeel worden gefermenteerd, die onder andere afkomstig zijn uit maïs en suikerriet. PLA is doorzichtig en vanwege zijn 'ademende' karakter zeer geschikt als verpakkingsmateriaal voor brood, groente en fruit. Doordat het slecht bestand is tegen hitte, is het echter niet geschikt voor alle verpakkingen. PLA is een van de goedkopere bioplastics, maar nog steeds bijna twee keer zo duur als polyethyleen.

Een groot bijkomend voordeel van PLA is dat het te composteren is. Dit betekent echter niet dat het zomaar achtergelaten kan worden in de natuur. Verpakkingen van PLA breken enkel in een composteerinstallatie snel af, in de natuur duurt dit nog steeds heel erg langzaam. Het is dan ook geen oplossing voor het zwerfafval. 

PHA: nog niet op grote schaal geproduceerd
Een andere variant van bioplastics is PHA. De kunststof wordt geproduceerd uit planten en bacteriën, waardoor hij makkelijker afbreekbaar is dan PLA. PHA wordt veelal gebruikt voor draagtassen en folies. Toch wordt deze kunststof nog niet veel geproduceerd, wat voornamelijk samenhangt met de kosten. Vooral de benodigde glucoses zijn duur. Om die te vermijden wordt nu gekeken naar de productie van PHA's in zuiveringsinstallaties voor afvalwater.

PHA uit afvalwater: perspectief voor de agrarische sector
In samenwerking met waterzuiveringsbedrijf Paques doet de TU Delft onderzoek naar bioplastic uit industrieel afvalwater. Bacteriën worden gekweekt die hun overtollige energie opslaan in de vorm van PHA. Na proeven bij de Mars-fabriek in Veghel en een papierfabriek in Groningen wordt geëxperimenteerd bij een verwerkingsbedrijf voor GFT-afval in Lelystad.

Grootste voordeel van deze kunststof is niet alleen de composteerbare aard, maar ook de kosten die vele malen lager liggen dan het andere PHA. Kunststof uit deze technologie zou ongeveer twee euro per kilo kosten, klassieke kunststof komt ongeveer uit op één euro. Vooral de agrarische sector kan profiteren: zakken, draad en lappen landbouwplastic kunnen worden weggegooid met het biologische afval of worden omgeploegd.

Bio-PET: voor 30 procent uit suikerriet
Een bioplastic waar de consument nu al veelal mee in aanraking komt is  bio-PET. Dat bestaat voor 30 procent uit suikerriet en 70 procent uit aardolie. Ondanks dat het niet afbreekbaar is, kan het wel in dezelfde recyclestroom worden verwerkt als klassieke PET. Onder andere Coca Cola en Heinz maken gebruik van deze bioplastic. 

PEF: niet afbreekbaar, wel recyclebaar
Chemieconcern Avantium ontwikkelde een bioplastic dat gemakkelijk en betrekkelijk goedkoop te produceren is uit granen en maïs. PEF, zoals het heet, is wel recyclebaar maar niet afbreekbaar. Volgens Tom van Aken, CEO van Avantium, heeft het betere eigenschappen dan de PET-fles. PEF houdt koolzuurgas langer 'binnen' en zuurstof langer 'buiten'. Daardoor blijven frisdranken langer bubbelen en fruitsappen langer vers. Het zijn niet de minsten die wat in PEF zien: onder de investeerders zijn Coca-Cola en het Franse Danone.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Jan van Es
    29.09.2016 - 14:48 uur | Jan van Es

    Een beetje vreemde illustratie bij het artikel. "Bisphenol A" is geen kunststof, maar een (giftige, wateroplosbare) stof die o.a. bij de productie van Polycarbonaat gebruikt wordt.