Concurreren biobased verpakkingsmaterialen met voedsel?

Expertartikelen | 1305 keer bekeken
Concurreren biobased verpakkingsmaterialen met voedsel?

Als ik met brand owners aan tafel zit om te praten over biobased verpakken, dan komt er vaak de vraag of het wel ethisch verantwoord is om materialen te gebruiken voor verpakkingen die ook geschikt kunnen zijn voor consumptie door mens of dier. Een discussie hierover kan al snel uitlopen in een debat wat gevoerd wordt op emotionele aannames. Maar wat als we nu eens naar de feiten kijken?

Van oudsher gebruiken we landbouwgewassen voor het maken van allerlei materialen, bijvoorbeeld voor lijmen, papier en karton, textiel, wasmiddelen en verf. Daar is dus niets nieuws aan. Nu wordt volgend jaar in Europa de suikerquotum losgelaten. Naar schatting zal er dan in Nederland maar liefst 14 procent meer suiker op de markt komen. 

Dat kunnen we qua suikerconsumptie helemaal niet aan! Daarnaast is er de tendens om steeds meer suiker te onttrekken uit frisdrank en andere voedingsmiddelen. Voor deze suikers moeten andere afzetmarkten gevonden worden.

Voedselverspilling
Als we op dit moment kijken naar die oer-Hollandse suikerbiet, dan zien we een prachtig gewas waar van alles uitgehaald kan worden. Uiteraard suiker voor consumptie, maar daarnaast ook grondstoffen voor medicijnen, bioplastics, vezels voor de papier- en kartonindustrie en wat overblijft wordt gebruikt als diervoeding of kan vergist worden voor de productie van biogas.

Over consumptie gesproken: we leven op deze planeet met zo’n zeven miljard mensen. De verwachting is dat we in 2050 ongeveer met zo’n negen miljard mensen de planeet zullen delen. Maar momenteel produceren we al voedsel voor zo’n 12 miljard mensen. 

Er wordt dus jaarlijks voldoende voedsel geproduceerd voor mens en dier om de wereldbevolking ruimschoots te kunnen voeden maar helaas wordt er ook ongelooflijk veel voedsel verspild: een derde deel van de voedselproductie gaat verloren. En dáár is dus ontzettend veel winst te behalen om grondstoffen te gebruiken voor andere doeleinden.

Materiaal
Terug naar de verpakkingen. Vandaag de dag worden er materialen voor verpakkingen gemaakt van onder andere koolhydraat rijke planten zoals maïs, suikerbiet of suikerriet. Dit worden ook wel eerste generatie grondstoffen genoemd. Voorlopig is dit nog de meest efficiënte manier om in de behoefte van grondstoffen voor de productie van biokunststoffen te voorzien. Maar de ontwikkelingen staan niet stil.

Op dit moment zijn er ook al diverse initiatieven om materialen voor verpakkingen te maken uit tweede generatie grondstoffen. Dit zijn grondstoffen die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld de stengel van de maïsplant, het stro van tarwe of houtsnippers. Of materialen gemaakt uit industriële afvalstromen.

Zo maakt een Nederlandse bedrijf een bioplastic dat deels op zetmeel gebaseerd is dat uit het afvalwater van een frietfabriek gehaald wordt. Of een bedrijf in de VS dat koolstof uit de luchtafvoer van vuilnisbelten en energiecentrales haalt en verwerkt tot een grondstof waar in de toekomst producten van gemaakt kunnen worden zoals plastic tassen. Van een restmateriaal wordt hier dus een nieuwe grondstof gemaakt.

Investering
Bij diverse brand owners, NGO’s en overheden bestaat er veel interesse in deze zogenaamde tweede generatie grondstoffen. Maar om voor verpakkingen echt op tweede generatie grondstoffen over te kunnen gaan, zal er nog lange tijd flink geïnnoveerd en geïnvesteerd moeten worden in technische ontwikkelingen. 

Daarna is het nog de vraag of het commercieel ook haalbaar zal zijn, maar de initiatieven zijn een goede start. Het is belangrijk dat de eerste generatie bioplastics brede ondersteuning krijgen zodat er geïnvesteerd blijft worden in de ontwikkeling van deze tweede generatie bioplastics om deze in de toekomst op grotere schaal in te kunnen zetten.

Uiteindelijk is het natuurlijk het mooist als een product verpakt kan gaan worden in een materiaal dat uit de eigen rest- of afvalstroom komt. Dus de basterdsuiker verpakt in een materiaal dat is gebaseerd op de reststroom uit de suikerindustrie. Of koffiecapsules die deels gebaseerd zullen zijn op grondstoffen uit koffiedik. Aardappels verpakt in zetmeel. Nu nog toekomstdromen, maar wel mooie voorbeelden waar we graag naartoe groeien!

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren