De nieuwe allergiewet; bescherming of een extra risico?

Columns | 3159 keer bekeken

Vanaf 14 december is het voor iedereen, die eten of drinken aanbiedt, verplicht om de aanwezige allergenen kenbaar te maken aan de consument. Deze nieuwe wet is bedoeld, om de mensen met een allergie beter te beschermen. Voor voorverpakte producten is deze wetgeving aanzienlijk aangescherpt, iets wat een goede ontwikkeling is. Maar biedt deze wetgeving wel de juiste bescherming als het gaat om horeca gelegenheden?

Meneer, weet u dat daar gluten in zitten?

Alle bedrijven, die eten of drinken aanbieden, krijgen met deze nieuwe wetgeving te maken, dus ook bakkers, ijssalons of het café, dat bitterballen serveert. In een eerder artikel is deze wetgeving al toegelicht, waaronder de veertien allergieën, waarop de wetgeving betrekking heeft. De grootste impact van deze wetgeving zijn de eisen, waaraan alle horecagelegenheden moeten voldoen:

 • Voorafgaand aan de verkoop moet de allergenen informatie gratis worden verstrekt;
 • Er is een schriftelijk procedure aanwezig, waarmee men kan garanderen dat de allergenendeclaratie altijd klopt;
 • De allergeenprocedure is toegankelijk voor het personeel en de Voedsel- en Warenautoriteit;
 • Het betrokken personeel is bekend met de wetgeving en is hiervoor voldoende opgeleid.

De wijze waarop men de allergenen informatie verstrekt mag men zelf bepalen (mondeling, schriftelijk of elektronisch). Maar alleen een mededeling als:  “Meneer; weet u dat daar gluten in zitten” is niet voldoende. Bij een mondelinge mededeling moet men op de plaats, waar etenswaar wordt verkocht, een tweetal berichten aanbrengen:

 • Een vermelding met waar men de allergie informatie kan opvragen.
 • Een waarschuwing dat de samenstelling van de producten kan wijzigen.

In de praktijk

De nieuwe wetgeving vergt nogal wat van de horecaondernemers. Naast het opleiden van personeel, het  aanpassen van menukaarten en/of het aanbrengen van vermeldingen zijn er een aantal aanpassingen nodig bij de bereiding. Want hoe ga je om met (voorbereide) producten die in de koelkast of vriezer worden gezet? Op dit product dient de allergeen te worden vermeld, dus naast de welbekende HACCP stickers kan men nu ook allergenen stickers aanbrengen. Maar betekent dit dus ook, dat de cateraar de doos met belegde broodjes moet voorzien van een sticker? Vanuit de horeca is de animo voor allergenenstickers (met daarop de losse allergenen) dan ook groot.

Kruisbesmetting is het risico

Het aanbrengen van stickers of het aanpassen van menukaarten is nog te overzien, maar we hebben het nog niet gehad over kruisbesmetting. Want juist in dit aspect zit het risico! Ondanks dat er geen verplichte vermelding is vastgelegd over mogelijke kruisbesmetting is het aan te raden hier alert op te zijn en dit proberen te voorkomen.

Als consument (met een allergie) kan je aannemen dat je je door deze wetgeving minder zorgen hoeft te maken. In de huidige situatie zul je bij een bestelling jouw allergie duidelijk doorgeven aan de ober, de kok zal op zijn beurt het gerecht met extra alertheid bereiden. Naast de basis ingrediënten zal de kok ook erg bedacht zijn op kruisbesmetting.  Maar wat als je het (door de nieuwe wet) niet meer doorgeeft aan de ober (volgens de kaart zit het er immers niet in). Zal de kok nu hetzelfde gerecht met diezelfde extra aandacht bereiden?

De wetgeving komt er, en snel ook, daar kunnen we niks meer aan veranderen. Maar hoe gaat de horeca ermee om? Zitten er straks daadwerkelijk stickers op de bakken in de ijssalon, op de vers gemaakte salade bij het tankstation en zou er straks een bordje staan bij alle gerechten op het lopende buffet?  

Dit artikel is gepubliceerd door Jeroen Heijsen, online marketeer

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 21.10.2014 - 14:16 uur | Jeroen Heijsen

  Beste Peter,
  Dank voor je reactie, het is bekend dat deze producten inderdaad ook allergische reactie kunnen opwekken. Echter zijn deze allergenen niet opgenomen in de 14 allergenen van de Europese Verordening 1169/2011. En hoeft de men deze dus niet op te nemen in het beleid.

  Wellicht is het goed voor de compleetheid van dit artikel als u een link plaats naar meer informatie over alle andere allergische reactie

 • Peter Van Beelen
  21.10.2014 - 09:21 uur | Peter Van Beelen

  Alles goed en wel met de declaraties, maar de nachtschades stann niet op de allergenenlijst, maar zijn wel allergeen. Paprika in alle varianten incl de kleurstoffen! Maken steeds meer mensen ziek. aardappel! incl de verwerkingen in malto en brood veroorzaakt reumatische klachten. Bijvoorbeeld. Het mag dus wel wat completer.