De toekomst van de barcode

Ondernemerstips | 3814 keer bekeken

Wat begon als een systeem om boodschappen mee te scannen is inmiddels uitgegroeid tot een systeem dat voor zoveel meer wordt gebruikt. Je houdt er de opslag in het magazijn in de gaten, laat consumenten hun online bestelde pakketje volgen via internet en sinds een aantal jaar is het zelfs een handig marketinginstrument door de opkomst van QR-codes.

Met de uitbreiding van mogelijkheden voor de barcode rijst de vraag wat de toekomst nog zal brengen. De eerste vraag die daarbij beantwoord moet worden is of barcodes überhaupt nog nodig zijn. Lange tijd werd de ondergang voorspeld, maar met de uitbreiding van mogelijkheden lijkt dat barcode nog lang niet aan zijn einde.

RFID
De brancheverenigingen rondom barcodes zien hun product nog niet verdwijnen de komende tijd. Met de vernieuwde technologieën, waarvan RFID de meest opvallende is, zal de barcode nieuw leven worden ingeblazen volgens hun. Bij deze methode, waarbij producten het gehele productieproces te volgen zijn, is het nut groter en de kosten baten analyse valt positiever uit dan de barcode.

Het een zal echter niet snel het ander vervangen: het is niet nodig en de producten hebben allebei een iets andere functie, waardoor ze prima samen kunnen bestaan en elkaar kunnen versterken. Waar het financieel aantrekkelijk is zal RFID de barcode vervangen, in ieder ander geval is de barcode prima te gebruiken.

Onderscheiden
Voor de rest hebben nog weinig alternatieven voor barcodes zich aangediend. Ook systemen die als RFID naast barcodes bestaan zijn er nog weinig van dergelijke kwaliteit. Systemen die pakketjes herkennen zijn er wel, maar vaak kunnen deze producten niet van elkaar onderscheiden. Een voorbeeld in de supermarkt: het systeem ziet dat er bananen zijn, maar met een barcode ziet men wanneer ze binnen gebracht zijn, waar ze vandaan komen en hoe de ene banaan zich verhoudt tegenover de andere.

Ook de behoefte om een fysiek product om te scannen blijven nog bestaan. Er zijn watermerken, maar daar is speciale apparatuur voor nodig om dat uit te lezen. Zo lang dat niet wereldwijd omarmd is, zal de barcode nog niet aan terrein verliezen.

Wel zijn met de opkomst van geprinte elektronica de kosten van chips voor RFID scans omlaag gegaan. In de toekomst, als deze technologie zich doorontwikkelt, zullen deze prijzen nog meer dalen. De vraag is alleen of het ooit net zo goedkoop kan worden als een paar centimeter inkt voor een barcode. Als de waarde hetzelfde blijft, is het logischer om hiervoor te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • peter van Minnen
  06.08.2015 - 09:52 uur | peter van Minnen

  Alle aandacht voor barcodes is goed. Graag zou ik het zo willen definiëren dat een barcode een lettertype is dat door een eenvoudige lichtbron+decoder gelezen kan worden om te worden omgezet tot digitale gegevensinvoer. Een "bar" is een balkje: een barcode verwijst dan ook naar een streepjes-code.
  Een 2-dimensionale code bestaat uit een matrix van blokjes. De 2D-code is eveneens een lettertype dat door een iets complexere lichtbron+decodersoftware omgezet kan worden tot digitale invoer.
  De grote toegevoegde waarde van de barcode en de 2D-code zit hem in de standaardisatie: qua opbouw en definitie alsmede qua scanner hard- en software.
  Een aantal bedrijven heeft geprobeerd andere codes te introduceren, waaronder Microsoft met zijn Tag en de Cambridge University met zijn Shotcode. Misschien beter, maar deze technieken hebben het niet gered.
  Wel noemenswaardig is het gebruik van de camera van tablets en smartphones, die de meest gangbare lettertypes kunnen herkennen en omzetten, techniek die ook terug te vinden is in smart-brillen zoals de Glass van Google.

  Om de toekomst van de barcode direct te verbinden met RFID vind ik te kort door de bocht. Er zijn meer alternatieven te bedenken waarbij slimme camera's en dito software mijns inziens zeer interessant zijn. De toekomst van de barcode zal worden bepaald of een andere identificatie techniek meer toegevoegde waarde heeft of eenvoudiger kan worden toegepast en dus vaker zal worden ingezet.

  Zover is het nog lang niet! De barcode bestaat en zal nog lang blijven bestaan. Net als treinen en zeilboten.