De verschillen tussen soorten golfkarton uitgelegd

Verpakkingstips | 1104 keer bekeken
De verschillen tussen soorten golfkarton uitgelegd

Er zijn verschillende soorten golfkarton, en hoewel ze oppervlakkig gezien ongeveer even sterk zijn, is er wel degelijk een verschil. Rich Lindgren, senior verpakkingstechnicus bij Chainalytics, legt de verschillen tussen ‘Mullen’ en ‘ECT’ golfkarton uit.

“De twee verpakkingsmaterialen hebben vaak dezelfde eigenschappen als het gaat om compressie in het lab. Maar als het gaat om ruwe behandeling van de omgeving, is het een ander verhaal”, begint Lindgren zijn verhaal.

De tests
Beide tests gebeuren in een laboratoriumomgeving. Bij de ‘Edge Crush test’ wordt het golfkarton gebroken in de dwarsrichting. In een ‘Mullen test’ wordt het papiermonster tussen twee ringvormige klemmen in een apparaat (de Mullen tester) geplaatst. Hydraulische druk wordt gebruikt om het karton te breken.

Het verschil
Jarenlang gold het karton dat het beste uit de Mullen test kwam als industriestandaard voor de indeling van golfkarton voor secundaire en tertiaire verpakking. Maar er werd in de loop der jaren steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled materiaal, waardoor het karton minder goed presteerde. Meer bedrijven gingen kiezen voor ECT-materiaal, wat goedkoper is door kortere vezels en gerecycled materiaal. Het is prima geschikt voor het vervoeren van meerdere homogene producten.

Maar, zo stelt Lindgren, de meeste bedrijven hebben geen ideale omstandigheden: “Veel bedrijven verplaatsen hun verpakkingen meermaals binnen hun eigen distributiekanalen en ze zijn ook nog eens vaak afhankelijk van de bezorgbedrijven die pakketten uiteindelijk per stuk vervoeren.” In dat geval kun je volgens de expert het beste kiezen voor Mullen karton, simpelweg omdat het steviger is door de langere vezels. Of voor een combinatie van de twee soorten, hoewel dat vrij ongebruikelijk is.

ECT of Mullen? 
Het korte antwoord van Lindgren op de vraag ‘Hoe kiest u tussen ECT en Mullen golfkarton?’ is dat het afhangt van de omstandigheden. Het lange antwoord: “Soms is ECT de juiste keuze omdat je er geld mee bespaart, maar het gebruik van Mullen golfkarton kan ervoor zorgen dat pakketten minder beschadigd raken. Dat zorgt dan weer voor een betere klanttevredenheid."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • 28.10.2016 - 08:50 uur | Wilbert Schocke

  Ik sta helemaal achter het verhaal van Frank Keers.
  Het hangt ervan af onder welke omstandigheden men de betreffende doos (verpakking) gebruikt of men meer van de ECT of de Mullen test moet uitgaan.
  Er bestaat geen ECT karton of Mullen karton. Het zijn testmethodes om de best mogelijke keuze te maken welke kwaliteit samenstelling je het beste kunt gebruiken onder de voor jou geldende omstandigheden.
  Wilbert Schocke

 • Frank Keers
  27.10.2016 - 22:00 uur | Frank Keers

  Het verhaal komt mij verwarrend over. En dan "zit ik al 22 jaar in het golfkarton". Volgens mij gaat het om twee manieren om de weerstand van karton te teste/ te meten. Een ECT test of een Mullen test. In dat geval is er geen sprake van Mullen of ECT karton. Karton wordt gemaakt van papier, zowel kraftliners (lange vezels, virgin material, minder snel vochtdoorlatend), testliners (recycled papier), Wellenstoff, High Performance Fluting, Schrenz. Wanneer welke kartonsoort gevraagd (en dus welke papierlagen) wordt, hangt af van invloeden van buitenaf, temperatuur, transportduur, luchtvochtigheid, handling, opslagduur, gewicht, inhoud etc.

 • jan Remijnse
  27.10.2016 - 14:45 uur | jan Remijnse

  Term Mullen en ECT karton lijken me niet echt duidelijk.
  Ik neem aan dat er bedoeld wordt eeen kartonsoort gebaseerd op bepaalde minimale specificities voor wat betreft de Mullen of ECT waarde.
  De teneur van het artikel is dat wanneer je kiest op basis van Mullen de ECT waarde wellicht relatief gezien hoger zal zijn dan ingeschat wat nodig is.
  door op benodigde minimale ECT waarde te kiezen is er kans dat je voor een kartonsoort kiest wat een lagere Mullen waarde heft dan gewenst.
  Is het dan niet logischer om aan beide specificatie een minimum te verbinden en op basis daarvan te kiezen