De vijf meest onhandige verpakkingen

Verpakkingstips | 6458 keer bekeken

Iedereen heeft er wel eens last van, verpakkingen die niet of nauwelijks opengaan. Na minutenlang gepruts, met soms verwondingen als gevolg, is de verpakking dan eindelijk open. Maar wel op de verkeerde manier. Vaak wordt dit gewijd aan eigen onhandigheid, maar u bent niet de enige die hier last van heeft.

Hieronder vindt u een top vijf van de meest irritante en onpraktische verpakkingen in Nederland. 

1. Blisterverpakkingen 
Met stip op plaats één staat de blisterverpakking. In deze verpakkingen van hard plastic worden producten als usb-sticks en memorycards verpakt. Een blisterverpakking is erg moeilijk open te krijgen, zelfs met een schaar lukt het vaak niet. Een mes of een hakbijl lijken de enige oplossingen te zijn, let hierbij alleen wel op dat u de inhoud (en uzelf) niet beschadigt. 

2. Frisdrankpakken met doordrukstrips
Een goede tweede is het frisdrankpak met doordrukstrip. Alleen met  veel kracht is het mogelijk om de plastic strip in te drukken, helaas krijgt u dan wel spetters sap over u heen. Bovendien is de opening van het pak erg onpraktisch waardoor bij het schenken vaak wordt gemorst.  

3. Dichtgesealde Cd’s/Dvd’s
Ook deze verpakking verdient een podiumplaats. Het is bij dicht gesealde cd’s en dvd’s  een hele opgave om een beginnetje te vinden. Als u deze eindelijk gevonden heeft, krijgt u er maar net een klein stukje af, omdat het plastic zo strak gespannen zit. Uiteindelijk is er maar één oplossing: uw tanden gebruiken om het plastic eraf te krijgen.

4. Voorverpakte vleeswaren 
Voorverpakte vleeswaren zorgen regelmatig voor veel ergernis. Ondanks dat er bij de meeste van dit soort verpakkingen een speciaal lipje zit waardoor het makkelijker open gaat, duurt het soms eindeloos voordat het bovenste laagje plastic  van de onderste is losgepeuterd. Vervolgens wordt de verpakking op hoop van zegen opengetrokken. Het gevolg hiervan is dat er negen van de tien keer een grote scheur op de bovenkant van de verpakking zit. Resultaat: na twee dagen zijn de vleeswaren uitgedroogd en kunnen ze worden weggegooid. 

5. Frisdankpakken met schroefdop
Naast frisdrankpakken met doordrukstrips, zijn ook frisdrankpakken met schroefdop erg onhandig. Er doet zich bij het openmaken van het pak minimaal één van deze twee scenario’s voor:

1. Bij het draaien aan de dop gaat het karton niet open, hierdoor moet u de schroefdop verder indrukken met uw vingers. Hetgeen erg pijnlijk kan zijn.

2. U draait de hele dop eraf.

Pak vla  
Deze verpakking staat dan wel niet in de top 5, maar verdient zeker een vermelding. Het openen van een pak vla lijkt makkelijk, maar de keren dat het in één keer goed gaat zijn op een hand te tellen. Meest voorkomende probleem is dat het lipje niet goed openscheurt, waardoor het pak niet goed geopend is. Oorzaak hiervoor is dat het karton vaak te slap is. 

Dankzij de bovenstaande voorbeelden kunnen we dus concluderen dat niet u, maar de verpakkingen uiterst onhandig zijn. Laat dit een doekje voor het bloeden zijn als u de volgende keer weer in gevecht bent met een lastige verpakking. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • 27.05.2014 - 11:56 uur | Danielle Bronk

  Beste Hans,
  Bedankt voor uw reactie. Zeker een interessante suggestie voor een volgend artikel. Wij zullen dit meenemen en binnenkort hier een artikel over publiceren. Mocht u nog meer ideeën of tips hebben voor artikelen op onze website kunt u natuurlijk altijd een reactie achterlaten of verpakkingsprofs.nl mailen. Wij staan altijd open voor suggesties van de branche!

 • 16.05.2014 - 09:48 uur | Epco Blessing

  Veel van dit soort problemen worden ook veroorzaakt door verkeerd gebruik van de materialen. Zo zijn er zeer goed pelbare folieverpakkingen te maken, maar dan moet men zich wel houden aan de las voorschriften.. ook doppen die kapot draaien of loskomen worden meestal veroorzaakt door verkeerd materiaalgebruik en/of ontwerp...
  Zorg voor een goede informatie uitwisseling tussen materiaalspecialisten, ontwerpers en de mensen die de materialen verwerken en verpakkingen maken...
  Als Will&Co helpen wij altijd onze klanten met pragmatische materiaal oplossingen voor veel van de bovenstaande problemen!!

 • 15.05.2014 - 12:05 uur | Jack Castricum

  Hier dan een oplossing voor nummertje 3:
  Bij nummer 3, de CD/DVD-verpakking is de oplossing heel eenvoudig. Bij het verpakken, meestal gedaan op een cellofaneermachine die een nette vouw maakt, kan je een scheurstripje plaatsen. Deze scheurstrip is aan het begin van de verpakking (meestal de langsseal op de rug) voorzien van twee insnijdingen aan de zijkanten van de scheurstrip. Je kunt dan eenvoudig aan het stripje trekken en in één beweging de verpakking loshalen. Tijdens het verpakken moet er natuurlijk wel op worden gelet dat het scheurstripje correct wordt aangebracht, samen met die twee insnijdingen aan het begin. Meer info over dergelijke verpakkingen kan je eenvoudig bij www.sollas.com krijgen.

 • 15.05.2014 - 11:40 uur | Hans Smit

  Van verpakkingsprofs verwacht ik geen makkelijke en flauwe opsomming van wat we allemaal al weten. Liever lees ik waarom deze onvriendelijke verpakkingen bestaan (bijv. derving of wetgeving) én wat de oplossingen zijn.