De voordelen van hersluitbare tape voor foodverpakkingen

Expertartikelen | 1126 keer bekeken
De voordelen van hersluitbare tape voor foodverpakkingen

In Nederland gooien we jaarlijks 47 kilo voedsel per persoon in de kliko. Daarmee is de consument de grootste voedselverspiller. We kopen te veel voedsel, maken te veel klaar en bewaren het verkeerd. Voedselverspilling is terug te dringen door anders te gaan handelen. Bijvoorbeeld door voorraden te controleren en boodschappenlijstjes te maken, door creatief en op maat te koken en door voedsel op de juiste manier te bewaren. Juist hierbij is een belangrijke taak voor food- en verpakkingsproducenten weggelegd: het realiseren van een langere versheid en houdbaarheid door voedingsmiddelen goed te conserveren en slimmer te verpakken.

Kwaliteitsbehoud door de juiste verpakking en sluiting
Eén van de functies van een voedselverpakking is het vers houden van de inhoud en het behouden van een goede productkwaliteit. Een kunststof flowpack, sta-, punt- of blokbodemzak houdt vocht, licht en lucht tegen en beschermt voedsel tegen aantasting, zoals uitdroging en schimmel. Tot het moment waarop die zak nootjes of dat pak koekjes aangebroken wordt. Want wordt de verpakking na gebruik niet goed afgesloten, dan veroudert de inhoud alsnog snel. Naast de juiste barrière-eigenschappen heeft een voedselverpakking daarom ook een goede (her)sluiting nodig.

Vraag naar hersluitbare foodverpakkingen groeit snel

Consumenten waarderen hersluitbare verpakkingen, mits deze gebruiksvriendelijk en betrouwbaar zijn. Vooral nu de vergrijzing toeneemt en het aantal een- en tweepersoonshuishoudens groeit, neemt de behoefte aan kleinere porties en hersluitbaarheid toe. De consument wil daarbij direct begrijpen hoe een verpakking geopend en hersloten moet worden. Dit proces moet verder vlekkeloos verlopen en vele keren soepel te herhalen zijn. Gemak stemt consumenten tevreden en prikkelt ze tot herhalingsaankopen.

Niet elke foodproducent heeft gebruiksvriendelijkheid boven aan zijn prioriteitenlijstje staan. Een verpakking wordt nog te vaak vanuit technisch en logistiek oogpunt ontwikkeld en te weinig ingezet als marketinginstrument. Dit terwijl hersluitbaarheid en gebruiksgemak sterk aan een onderscheidende voedselverpakking bijdragen en vrij eenvoudig kunnen worden toegevoegd.

Hersluitbare tapeoplossing voor elke foodverpakking

Naamloos-1.jpg

Een goede manier om foodverpakkingen hersluitbaar te maken is de toepassing van zelfklevende tape of labels. De lijmen zijn precies af te stemmen op het type verpakkingsmateriaal en hebben  een uitgekiende balans tussen een sterke en soepele kleefkracht. Ze zijn sterk genoeg om verpakkingen meerdere malen te hersluiten. Zo vaak als nodig is en elke keer even goed klevend als de keer ervoor. Tegelijkertijd zijn de lijmen soepel genoeg om de verpakkingen makkelijk te openen zonder lijmresten achter te laten of schade aan te brengen. Hersluitbare tapes zijn leverbaar met diverse lijmen én in vele verschijningsvormen: als tapestrip, tapeseal, tapewrap, bagseal en (geïntegreerde) label. Voor elke foliesoort, verpakkingsvorm en productiesituatie een tape op maat.

Snel en makkelijk te openen door lijmvrije fingerlift

Veel consumenten hebben moeite met het openen van verpakkingen. Vooral ouderen. Omdat we gemiddeld zeven verpakkingen per dag openen, ontstaan er volop ergernissen en frustraties. Verpakkingen gaan kapot en belanden in de vuilnisbak. De productinformatie en merkidentiteit gaan verloren met als gevolg dat de kans op een herhalingsaankoop daalt.


Een verpakking met een tapesluiting laat zich niet alleen stevig hersluiten, maar ook snel en eenvoudig openen. Dit heeft twee oorzaken: de speciale lowtacklijm en het slimme handigheidje dat in de tapesluiting verwerkt is, de lijmvrije zone. Deze lijmvrije zone, ook wel fingerlift genoemd, is het niet klevende deel van de tapesluiting. Door de fingerlift met een vinger op te tillen en de tape deels los te halen, gaat het openen van de verpakking een stuk sneller dan wanneer men eerst naar het begin van de tape moet zoeken en deze vervolgens los moet peuteren. Een tapesluiting met easy opening maakt het de consument nog makkelijker.

Bedrukte tapesluiting voor extra communicatiekracht

Nog een voordeel van hersluitbare tape is de mogelijkheid om deze in een of meerdere kleuren te bedrukken. Met een allover-bedrukking wordt de tape een integraal onderdeel van de visuele merkidentiteit. Een gedeeltelijke bedrukking laat specifieke onderdelen van de tape, zoals de schutlaag of fingerlift, eruit springen.

De bedrukking kan uit een kleur bestaan, uit een barcode, houdbaarheidsdatum of promotionele actie, zoals ´2 halen, 1 betalen´. Daarbij is de tapesluiting bij uitstek geschikt voor het communiceren van gebruiksinstructies of -illustraties. Een duidelijke toelichting op hoe de consument de verpakking het snelst kan openen en hersluiten ontbreekt gek genoeg nog op veel hersluitbare verpakkingen.

Tape, voor de best hersluitbare voedselverpakkingen
Een hersluitbare foodverpakking verlengt de versheid van de inhoud, helpt voedselverspilling tegen te gaan, stimuleert de consumptie van kleinere porties en is gemakkelijk in het gebruik. Met een grote flexibiliteit in lijmrecepturen, hersluitbaarheidsconcepten, easy-openingeigenschappen en bedrukkingsmogelijkheden speelt zelfklevende tape een grote rol in het hersluitbaar maken van verpakkingen. Hersluitbare tape wordt opgebouwd uit voedselveilige componenten en geproduceerd in een voedselveilige ISO-22000/HACCP-gecertificeerde omgeving. Dat maakt de tape geschikt voor direct en indirect voedselcontact. Nóg een reden om te overwegen om foodverpakkingen met tape te gaan hersluiten.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren