Digitaal etiketten printen: trends en tips

Columns | 2499 keer bekeken

Er valt steeds meer te zeggen voor het variabel kunnen bedrukken van etiketten. Dat geldt in de eerste plaats voor de gebruiker ervan, bij de verpakkingslijn. Niet alleen maakt de digitale technologie het aanmaken van exact de juiste hoeveelheid etiketten mogelijk, ook de opdruk in kleine oplages kan gemakkelijk worden gevarieerd. Bijvoorbeeld voor bepaalde taalgebieden en testmarkten. De steeds wijzigende wetgeving op het gebied van vermelding van ingrediënten is hier een prachtig voorbeeld van.

Ook bij het produceren van etiketten maakt digitale technologie het mogelijk flexibel in te kunnen gaan op de wensen van de eindgebruiker. Zonder hoge kosten kan worden gewisseld van opdracht en inhoudelijke wijzigingen zijn heel eenvoudig en voordelig geworden.

Digitaal of buiten de deur?
Door de trend van kleinere oplages komen professionele etikettendrukkers, die nog geen digitale druktechnologie in huis hebben, voor een belangrijke vraag te staan: Ga ik investeren in digitaal of breng ik dit deel van mijn orders buiten de deur? Inmiddels zijn veel van deze productiebedrijven al op digitaal overgestapt voor dat deel van hun orderpakket dat erom vraagt. Er is echter ook een grote groep die deze uitdaging nog niet is aangegaan.

Een andere trend, die in toenemende mate zichtbaar is, is dat de eindgebruiker zijn eigen digitale printer aanschaft. De meeste van deze tafelmodellen printers zijn in staat om op een prima kwaliteitsniveau voorgestanste etiketten te drukken. Ook dienen zich steeds meer tafelmodel stansmachines aan, die direct achter deze printers opgesteld kunnen worden.

Doordat de eindgebruiker zelf steeds precies de juiste hoeveelheid etiketten aanmaakt, wordt de opslag van etiketten tot een minimum beperkt en het gevaar dat etiketten moeten worden weggegooid omdat de bedrukking niet meer geldig is behoort tot het verleden.

Machines
In machineland zijn er twee belangrijke trends zichtbaar. Voor de professionele etikettendrukkerij worden er steeds hogere printresoluties en snelheden bereikt. In combinatie met de mogelijkheid tot bredere doorvoerbanen, hogere snelheden en in sommige gevallen ook lager wordende inkt- of tonerprijzen, wordt digitaal drukken voor steeds grotere oplages interessant. Er zijn in het topsegment van de markt complete geïntegreerde digitale druk- en stansmachines verkrijgbaar, die met behulp van een automatisch geladen pdf in een machine doorgang het eindproduct maken!

In feite kan de klant zijn bestanden uploaden en praktisch zonder menselijke tussenkomst worden de etiketten nog dezelfde of volgende dag geproduceerd en naar de klant gestuurd. Vooral in de VS zijn er al bedrijven die alle analoge productie apparatuur de deur uit hebben gedaan en nu alleen nog maar deze zeer snelle en flexibele productiemethode toepassen. Dit blijken in het algemeen zeer winstgevende bedrijven te zijn.

Betere kwaliteit
De andere trend betreft de middengroep van printers en stansmachines. Ik bedoel hiermee de top machines voor gebruik door de eindgebruiker, die ook kunnen worden beschouwd als de instapmodellen voor de professionele etikettendrukkers. Omdat deze units kwalitatief steeds beter worden zou de markt wel eens helemaal kunnen gaan veranderen. Wat te denken van de professionele etikettendrukker die zijn service verlegt naar het bieden van de complete productieservice van een groot aantal etiketten, door eventueel een tafelmodel machinecombinatie bij de klant in huis te plaatsen (lease) en deze via een intranet netwerk voorziet van de juiste printopdrachten?

Ziet u nog meer opkomende trends binnen het digitaal bedrukken? En hoe gaat u binnen uw bedrijf hiermee om?

Dit artikel werd gepubliceerd door Henk Ockerse, eigenaar van NEG Packtech

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren