Dit op zeewier gebaseerd materiaal kan plastic verpakkingen vervangen

Expertartikelen | 1941 keer bekeken
Dit op zeewier gebaseerd materiaal kan plastic verpakkingen vervangen

Plastic wordt veelvuldig gebruikt in verpakkingen voor voedsel, speelgoed en elk ander type product. Zelfs met aanzienlijke recycle inspanningen kan plastic in tegenstelling tot aluminium en glas niet keer op keer worden gerecycled. Plastic is berucht om haar resistentie tegen afbraak, hierdoor wordt haar levenscyclus geschat tussen de 500 en 1.000 jaar.

Bezorgd over de impact van het gebruik van zo veel plastic ontwikkelt een nieuw Japans ontwerpbedrijf genaamd ‘ANAM’ een milieuvriendelijke manier om producten te verpakken. Het wordt ‘Agar Plasticity’ genoemd. Het product is afkomstig van agar. Agar is een geleiachtig materiaal dat gemakkelijk  kan worden gevonden in rode zee algen. Het project van het ontwerpteam is een van de vier finalisten voor de ‘Lexus Design Award 2016’. Hier wordt elk team gekoppeld aan een ontwerpmentor om een prototype tot leven te brengen voor de ‘Milan Design week.’

Ontwerpteam
Het trio achter ‘AMAM’ bestaat uit Kosuke Araki, Noriaki Maetani en Akira Muraoka. Ze zijn alle drie ontwerpers en vormde een team in 2015 om dingen buiten hun respectievelijk interessegebied te creëren. Araki vertelde ‘GOOD’ dat ‘Agar Plasticity’ het eerste samenwerkingsproject is.

Araki vertelt dat ze werden aangetrokken door de materialiteit van agar, de delicatesse in de textuur en de schoonheid in de verschijning. Snel daarna dachten ze dat de verfijning en lichte structuur geschikt zou zijn voor opvulmateriaal. Daarna deden ze een aantal experimenten en ontdekte ze dat agar vormbaar is, en dus besloten ze het voorstel te sturen naar de ‘LDA’

arad.png

Productieproces
Araki vertelt dat agar een lange geschiedenis heeft als voedselingrediënt in Japan. Hier wordt het meestal gedroogd verkocht. Normaal gesproken wordt agar gesmolten in heet water om de traditionele Japanse snoep en toetjes te maken. Het proces van het maken van  agar- gebaseerde verpakking is redelijk vergelijkbaar. 

Araki vertelt dat het agar-plastic proces begint met agar-poeder dat opgelost wordt in kokend water en vervolgens in een vorm gegoten wordt. Zodra de agar veranderd in een soort gelei, wordt de vorm bevroren voor ongeveer twee dagen. Dit bevriezingsproces vormt de agar in een structuur dat  kan dienen als dempingsmateriaal voor een verpakt product. Na twee dagen is de bevroren agar-oplossing ontdooid en volledig door lucht gedroogd.

"Op het moment ontwerpen we een doosvormige verpakking die een stootkussenstructuur heeft gekregen van het bevriezingsproces. Deze verpakking is voor delicate voorwerpen (zoals een parfumflesje), en bestaat uit dempende platen voor het omhulsel en heeft een goudklompachtige demping," aldus Araki. 

Verder zegt hij dat ze uiteindelijk dromen van het vervangen van wegwerp plastic producten, zoals boodschappentassen met agar afgeleid plastic. Hij voegt toe dat ze geloven in de mogelijkheid maar dat ze helaas niet de vaardigheid hebben om het te realiseren omdat het te technisch en te chemisch is. Ze hopen dat onderzoekers geïnteresseerd raken in het project en contact opnemen voor een mogelijke samenwerking.

agar.png

Levenscyclus
Voor zover de levenscyclus van agar-plastic, zegt Araki dat het kan worden afgevoerd op een milieuvriendelijke manier. Agar absorbeert en behoudt water heel goed. In feite kan het worden gebruikt om het vasthouden van water te verbeteren door het te mengen met de bodem in een tuin. Indien het agar-plastic beland in de oceanen, zou dit niet schadelijk zijn voor het milieu aangezien de oorspronkelijke belichaming zee materiaal is.

Als een bedrijf de productie van agar-plastic wil uitbreiden zal het proces afhangen van de objectmaat dat verpakt of gedempt moet worden vertelt Araki. Als ‘AMAM’ een groot genoeg bevriezingsfaciliteit had, konden ze grote dempende platen produceren en als ‘AMAM’ zou uitbreiden zal de leveringsketen geen probleem zijn. ‘’Agar wordt gewonnen van twee specifieke soorten van rode algen door ze te koken’’ aldus Araki. ‘’Een van deze soorten, die wordt gebruikt om agar-poeder te produceren kan worden gebruikt voor aquacultuur. De andere kan dat kennelijk niet. Het soort dat dit wel kan wordt momenteel wereldwijd gekweekt en geoogst in Chili, Egypte, Azië’’ en andere plaatsen over de hele wereld. ‘’Dus ik denk dat zelfs als de agar-verpakking op grote schaal wordt gebruikt er een mogelijkheid zou zijn om de grondstof voortdurend te leveren, voegt hij eraan toe.’’

Terwijl Araki benadrukt dat ‘Agar Plasticity’ nog in de prototypefase zit, is het zeker bemoedigend om te zien dat er zo een relatief eenvoudig alternatief voor plastic verpakking is.  Dit is de manier van buiten de kaders denken dat nodig was om de moderne plaag van wegwerpcultuur te bevechten. Op zijn minst zou de verkregen aandacht door ‘Agar Plasticity’  andere ontwerpers van bedrijven moeten aanmoedigen om een soortgelijke milieuvriendelijke oplossing voor het verpakken van spullen te ontwikkelen. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren