Dit zijn de voordelen van een verpakkingslijn

Verpakkingstips | 1160 keer bekeken

Een verpakkingslijn kan een echte oplossing zijn binnen uw bedrijf. De machines, die vooral veel gebruikt worden binnen de food and beverage industry, brengen het product van A tot Z van de band. Maar wat zijn nou de grootste voordelen ten opzichte van losse verpakkingsmachines en mensenwerk?

Kosten reduceren
Een verpakkingslijn biedt volgens Saskia Verboven van Van Uitert B.V. vooral veel geld op voor uw bedrijf. "Alles automatiseren biedt niet alleen veel een mogelijkheid om de kosten te elimineren van mankracht, maar ook wordt er meer capaciteit geproduceerd. Hierdoor verdien je dus meer geld in minder tijd dan bij mensenwerk." Sam Wybo van Alpaco BVBA geeft een voorbeeld uit de glasindustrie. "Zo'n machine behandelt met gemak 300 flesjes per minuut. Dat ga je met mankracht nooit bereiken."

Ieder product is precies hetzelfde
Wybo ziet nog een belangrijk voordeel voor een verpakkingslijn: alle producten komen er precies hetzelfde uit te zien. "Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het sluiten van doppen. Die moeten allemaal precies even strak op de fles zitten en op dezelfde manier gesloten zijn."

Minder ongevallen op de werkvloer
Ook het productverlies is een stuk minder met een verpakkingslijn en het zorgt voor een veiligere werkwijze. "Als het gaat om chemische vloeistoffen, kan je dat beter niet door mensen laten behandelen. Een verpakkingslijn zorgt voor minder ongelukken op de werkvloer, doordat er geen mensen aan te pas komen."

Het voordeel als je boven een miljoen produceert is vele malen groter
Ook in de cosmetica- en tabaksindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van verpakkingslijnen. "Bij oplages hoger dan een miljoen, wordt het interessant om een verpakkingslijn te gebruiken," zegt Jack Castricum van Solland Holland BV. "Het zal namelijk nooit lonen om een verpakkingslijn, die ongeveer beginnen bij zo'n 500.000 euro, eruit te halen bij een kleine oplage."

Tegelijkertijd is het volgens hem niet rendabel een product van een miljoen door mensen in te laten pakken. "Bij een verpakkingslijn kost het inpakken van een product zo'n 15 cent, als je bijvoorbeeld kijkt naar koekjes. Dat haal je met menselijke productie nooit."

Aanpassingen worden sneller doorgevoerd
Als je de verpakkingslijn vergelijkt met losse verpakkingsmachines is het grootste voordeel volgens Verboven dat kleine aanpassingen snel doorgevoerd kunnen worden. "Dit kan gaan om kleine aanpassingen als doseringsgrootte, maar ook om een verpakking die net even anders in elkaar moet worden gezet. Doordat alles goed op elkaar afgesteld is, is het makkelijker om kleine aanpassingen door te voeren en heb je een minimale insteltijd."

Lastige verpakkingen worden makkelijker in elkaar gezet
Sommige verpakkingen zijn handmatig lastig te maken. Door het gebruik van een verpakkingslijn of een robot binnen de verpakkingslijn kan dit soms wel. "En de kwaliteit wordt met het gebruik van machines ook vergroot. Er wordt altijd dezelfde kwaliteit geleverd: bij mensenwerk moet je dat altijd nog maar afwachten."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Sam Wybo
    23.09.2015 - 08:57 uur | Sam Wybo

    Het vat samen waarom automatiseren belangrijk is, niet alleen de economische redenen er achter, maar ook de kwalitatieve motivatoren.