Duurzame verpakkingsinnovaties in de strijd tegen verspilling

Expertartikelen | 1090 keer bekeken
Duurzame verpakkingsinnovaties in de strijd tegen verspilling

We verpakken in Nederland steeds duurzamer en kunnen zo onze impact op het milieu drastisch verlagen. Hier volgt een aantal inspirerende ontwikkelingen die de afgelopen tijd voorbijkwamen in de verpakkingsindustrie.

Het was dé trend op Empack Utrecht afgelopen voorjaar: biobased verpakkingen. De verpakkingen – die gedeeltelijk bestaan uit van oorsprong natuurlijke materialen – winnen steeds meer terrein. Bio4Pack en Ati ontwikkelden bijvoorbeeld een volledig biobased en composteerbare koffiecapsule, waarmee ze onlangs zelfs tot finalist werden uitgeroepen voor De Gouden Noot 2016.

Bunzl1.png

Portieverpakkingen
De vraag rijst of de voordelen van de biobased koffiecapsule wel opwegen tegen de nadelen: koffiecups en andere portieverpakkingen zijn toch een grotere belasting voor het milieu dan grootverpakkingen? Absoluut genomen wel, maar grootverpakkingen werken voedselverspilling in de hand. En omdat een verpakking vaak veel minder impact op het milieu heeft dan het product zelf, weegt de verspilling van voedsel zwaarder mee voor het milieu dan het extra verpakkingsmateriaal. Wie één kop koffie wil, handelt milieuvriendelijker door een capsule te gebruiken dan een hele pot te zetten.

Een ander mooi voorbeeld van een fabrikant die met een kleinere verpakking de milieu-impact verlaagt, is Gouden Noot-finalist Flexa met de kleurtester, waarmee consumenten een inschatting kunnen maken of ze wel de juiste kleur muurverf kiezen. Als ze spijt hebben van hun keuze hoeven ze niet een hele pot verf weg te gooien.

bunzl2.png

Het kan echter nóg groener: wie de kleinere porties, proefmonsters of mini’s verpakt in flexibele verpakkingen, zoals stazakken of pouches, verpakt nog milieuvriendelijker. Flexibele verpakkingen zijn dankzij de geringe diktes van de verschillende lagen folie en de hersluitbare opties namelijk duurzamer dan de meeste andere verpakkingsvormen.

bunzl3.png

Voor de bekende portieverpakkingen voor poeders en sauzen, zoals mayonaise, ketchup, koffiemelk of honing bestaat tegenwoordig ook een duurzaam alternatief: A-Squeeze is een dun, onbedrukt sachet dat kan blijven staan middels een kartonnen, bedrukte sleeve die er omheen zit. Dankzij de stevigheid van het karton kan de sachet veel dunner gemaakt worden dan gebruikelijk, waardoor veel minder plastic nodig is voor de productie.

Slimme verpakkingen
We zien ook steeds meer ‘intelligente’ verpakkingsoplossingen, waarmee verspilling tegengegaan kan worden. Zo bestaan er koelverpakkingen waarmee voedsel gekoeld vervoerd kan worden zodat het niet bederft tijdens transport. 

Maar een nog duurzamer alternatief is bijvoorbeeld de Foodmailer, een 100% kartonnen verzendverpakking met papieren icepacks. Met een app kan de verzender precies berekenen hoeveel icepacks nodig zijn bij een bepaalde producthoeveelheid, buitentemperatuur, levertijd en gewenste aflevertemperatuur. Na gebruik kan de Foodmailer in zijn geheel bij het oud-papier.

Een temperatuurlabel kan gedurende het hele transport de temperatuur meten. Als de consument het slimme label scant, krijgt hij te zien of hij het product op de juiste temperatuur en met de gewenste kwaliteit in ontvangst neemt. Ook thuis zijn slimme labels handig in de strijd tegen verspilling: er zijn labels die verkleuren als producten te lang boven de gewenste temperatuur zijn of de houdbaarheidsdatum naderen.

We zien een aantal interessante ontwikkelingen op het gebied van duurzame verpakkingen die ons kunnen helpen in de strijd tegen verspilling en we kijken uit naar wat er in 2016 nog gaat komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren