Een transparante organisatie is de basis van optimalisatie

Columns | 1452 keer bekeken

Ik had ooit een doorzichtige waterkoker. Aan het begin had ie nog een blauw lampje. Die doet het inmiddels niet meer, maar het glas is nog wel doorzichtig. Je kan het water mooi zien borrelen.

Met wat geduld kun je de hitte zien groeien. Druk op de knop, wacht een paar seconden voordat het veelbelovende geluid begint, en zie kleine bubbels ontstaan. Ze veranderen in steeds grotere bubbels, tot er een heuse golf ontstaat waar je met wat fantasie een surfer in kan plaatsen. Als je onverhoopt de waterkoker te vol doet dan merk je daar eerst niks van, totdat het gloeiend hete water over de rand klotst en je je vingers brandt.

Transparant
De gebeurtenissen en eigenschappen van de waterkoker kun je één-op-één kan vertalen naar iedere willekeurige organisatie, groot of klein. Het organische groeiproces van de kleine bubbels die groeien naar een heuse golf. Dit gebeurt op een manier dat het één vloeiend, naadloos proces is: het gaat vanzelf. En wat dacht je van de overvolle waterkoker waarin ogenschijnlijk dezelfde hoeveelheid water zit, maar het past niet meer in het omhulsel door alle reuring binnenin. En dat alles in een transparante omgeving, waarin duidelijk is wat er gebeurt.

Dit jaar ga ik u voorzien van prikkelende columns over onderwerpen die te maken hebben met de ontwikkeling van organisaties. Mijn naam is Eddie van Kooij van Van Kooij – Consultancy. Onze missie heeft alles te maken met het creëren van inzicht in de organisatie. inzicht is de basis voor optimalisatie. Ik nodig u hierbij ook uit om de discussie aan te gaan!

Met de aanschaf van deze specifieke, doorzichtige waterkoker heb ik onbewust voldaan aan mijn eigen behoefte om overal inzicht in te krijgen. Herkent u die behoefte binnen uw eigen bedrijf?

Dit artikel werd gepubliceerd door Eddie van Kooij

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren