'Er zijn nog steeds veel fabels over duurzaam verpakken'

Expertartikelen | 1540 keer bekeken
'Er zijn nog steeds veel fabels over duurzaam verpakken'

In aanloop naar de Empack op 12 t/m 14 april in de Jaarbeurs interviewt VerpakkingsProfs de sprekers van de beurs. Wat kunt u verwachten van hun presentaties? Deze aflevering Caroli Buitenhuis, Biobased packaging expert.

Kunt u iets over uzelf vertellen?
Ik ben ketenregisseur biobased verpakken, en gespecialiseerd in onder andere bioplastics. Doordat ik niet verbonden ben aan een bepaald bedrijf of bepaalde sector, kan ik vanaf een afstand en op een onafhankelijke manier kijken naar wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van biobased verpakken. Ik heb inzicht in de gehele keten en heb daarmee maar één doel: een keten opbouwen die niet alleen goed is voor nu, maar er ook voor zorgt dat het zo goed mogelijk geregeld is voor de toekomst.

Hoe staat het met de markt van biobased verpakken?
Ik merk dat er veel wilde verhalen de ronde doen over biobased verpakken. Feiten en fabels zijn voor velen moeilijk te onderscheiden en er bestaat nog veel onwetendheid en verwarring. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen biodegradable en composteerbaar? Veel mensen en bedrijven denken dat het één slechts een vertaling is van het ander.

Ook denken veel mensen dat biobased verpakkingen de oplossing zijn tegen de plastic soup, maar niks is minder waar. Ook over het recyclen van bioplastic bestaan nog steeds veel vragen merk ik.

Wat is de eerste stap in verandering?
Bedrijven moeten begrijpen dat het niet alleen gaat om een duurzaam alternatief voor verpakken, maar dat onze systemen helemaal opnieuw ingericht moeten worden. Het gekke is dat men zich bij biobased verpakken wel afvraagt of deze via duurzame landbouw en onder juiste omstandigheden zijn vervaardigd maar dat men zich dat bij de ‘oliefolie’ helemaal niet afvraagt waar en onder welke omstandigheden de olie gewonnen en verwerkt wordt en wat dat voor impact op milieu en maatschappij heeft. Iedereen moet anders leren denken, voordat er een echte verandering kan komen.

Hoe wordt er nu tegen bioplastics aangekeken?
Bioplastics zijn geen wondermiddel, maar komt er wel vaak beter vanaf dan de huidige op olie gebaseerde plastics waar veel verpakkingen nu van gemaakt worden. Ik wil echter niet zeggen dat alles al mogelijk is. Kwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling tegengaan zijn zaken die altijd voorop zullen moeten staan. Als een biobased verpakking dar niet aan kan voldoen, dan moet je er ook niet aan beginnen. Maar daar waar de resultaten hetzelfde zijn of zelfs beter , vind ik dat je het een kans moet geven.

Het belangrijkste is dat het gebruik van bioplastics afgewogen wordt tegen de keten van het huidige plastic. Je kunt wel zeggen dat gewoon plastic te recyclen is, maar de huidige voedselverpakkingen bestaan allemaal uit meerdere laminaten die helemaal niet te recyclen zijn. En als het al gerecycled wordt, is het alleen downcycling – soms zelfs via Azie om weer terug te komen als bermpaaltje – ook geen duurzame oplossing met al die transportkosten en CO2-uitstoot. Bij iedere keuze die gemaakt wordt, moet men meerdere processen meenemen.

Waarom gebeurt dat nu nog niet zo veel?
Er is veel onwetendheid, die ik voor een deel hoop weg te nemen met presentaties zoals deze. Ik vind het belangrijk om de belangrijkste discussiepunten aan te halen die steeds naar boven komen. In deze discussies worden veel emotionele aannames gedaan. Die angel probeer ik eruit te halen.

Kunt u daar een voorbeeld van noemen?
Sommige mensen zijn van mening dat er geen voedsel gebruikt mag worden voor het produceren van bioplastic, want er is heel veel honger in de wereld. Dat is dus een ‘emotionele aanname’, en dat kan ik ook uitleggen. Er zijn 7 miljard mensen op deze aarde, en in 2050 zal dat aantal groeien tot 9 miljard. Anno 2016 produceren we voedsel op aarde voor 12 miljard mensen. Er is geen voedseltekort, er is alleen teveel voedselverspilling en het eten is niet altijd aanwezig op de juiste plaats. Dat betekent dus dat we anders om moeten gaan met de processen rondom ons huidige voedsel. Overigens zullen in de toekomst steeds meer bioplastics gemaakt worden uit restmaterialen en afvalstromen.

Zijn er nog andere voorbeelden die u wilt noemen?
Tijdens mijn presentatie zal ik er nog meer benoemen, maar nog één om af te sluiten. Sommige mensen denken dat er voor bio PE regenwouden gekapt worden. Dit bioplastic, dat voornamelijk afkomstig is uit Brazilië, wordt gemaakt van suikerriet. Dit groeit voornamelijk in het zuiden van het land, waar het droog is. Regenwoud heeft, zoals de naam al vermoed, een nat klimaat nodig en is vooral in het noorden van het land aanwezig.

Zo bestaan er een heleboel foutieve aannames rondom bioplastics, waarvan ik denk dat we allemaal wel willen weten wat feiten en fabels zijn. Tijdens mijn presentatie zal ik hier verder op in gaan. 

Benieuwd naar Caroli's en andere presentaties? Gratis registreren voor de Empack kan hier.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren