Farmaceutische fraude tegengaan met serialisatie

Expertartikelen | 1332 keer bekeken

Er zijn verschillende redenen om serialisatie toe te passen. Het tegengaan van namaak (anti- counterfeiting) is de bekendste reden: door het scannen van de Datamatrix code op de verpakking wordt het unieke nummer gelezen. Hiermee kan worden gecontroleerd of de verpakking door de originele producent verpakt is. Met andere woorden: de echtheid kan worden gecontroleerd. counterfeiting is echter hoofdzakelijk een groot probleem in de niet-westerse wereld. Daar sterven mensen omdat ze niet de juiste, echte, medicijnen krijgen.

In de westerse landen is de reimbursement fraude het grootste probleem. Dit is fraude bij het declareren bij de zorgverzekeraar. Bij ons gebeurt dit door de apotheek. Bij het afhalen van voorgeschreven medicijnen bij de apotheek, hoeven wij medicijnen die vallen onder de verzekeringswet niet als patiënt zelf contant af te rekenen. We krijgen de medicijnen gewoon mee en de apotheker vraagt het aankoopbedrag terug bij de verzekeraar. Dit systeem heet reimbursement.

Declaratie
Indien de apotheker nu terugbetaling aanvraagt van medicijnen die hij nooit heeft verstrekt aan een patiënt is dit fraude. Waarschijnlijk werd het bewuste medicijn dan ook nog eens nooit ingekocht bij de groothandel, dus zijn netto marge komt dan overeen met de aankoopprijs van het medicijn. Dit is erg lucratief en gebeurt dus ook bij voortduring. Recentelijk was er nog een krantenartikel waarbij een apotheker voor honderdduizenden euro’s had gefraudeerd met declaraties voor dure HIV en AIDS medicijnen. De man werd opgepakt, want hij declareerde deze dure medicijnen voor tientallen patiënten bij de zorgverzekering terwijl de medicijnen werden nooit verstrekt.

Wie scant de codes? In westerse landen is dit de apotheker. De reimbursement wordt dan exclusief gedaan op basis van de gescande codes op de medicijnverpakkingen bij uitgifte. Hierbij worden twee vliegen in één klap geslagen: declaratie is enkel mogelijk bij echte medicijnen. Er kan dus geen declaratie worden aangevraagd voor niet bestaande verpakkingen. Enkel bekende nummers worden vergoed en elke verpakking kan maar één keer verkocht en gedeclareerd worden. Deze laatste toepassing is minder bekend onder het grote publiek, maar is wel de grote driver achter de komende EU serialisatie wetgeving. Ook voor de Turkse serialisatie wetgeving, al in 2010 ingevoerd, was de reimbursement fraude de hoofdreden.

Patiënten leiden hier zelf niet onder, maar het systeem wel. Deze kosten komen bovenop de kosten van de wel verstrekte medicijnen. En de gezondheidszorg is al duur genoeg zonder al deze onontdekte fraude. De werking met overeenkomstige besparingen werd in Turkije ook al 2 jaar na dato positief bevestigd.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren