Flexibele verpakking als onderdeel van de circulaire economie

Expertartikelen | 1149 keer bekeken
Flexibele verpakking als onderdeel van de circulaire economie

De verpakking is een integraal onderdeel van het product dat het omvat. Dit is de reden waarom de verpakking meestal onopgemerkt blijft tot aan het einde van zijn leven en het gescheiden wordt van zijn product. De eerste vraag die dan gesteld wordt, is of de verpakking gerecycled kan worden. Maar is er ook een slimmere manier om naar de verpakking te kijken?

Het efficiënte gebruik van grondstoffen is hedendaags een kritische doelstelling gezien de beperkte middelen van de planeet, en algemeen gezien de mondiale milieu-uitdagingen. Het staat dan ook in het middelpunt van het initiatief van de Europese 2020 strategie.

De kern hiervan is een campagne om het gebruik van flexibele verpakkingen te verhogen als een alternatief voor inflexibele verpakkingen. Naast het vervullen van haar primaire functies: het verpakken, bewaren en beschermen van het product in de supply chain, wordt verwacht dat de verpakking ook andere waardevolle diensten kan verlenen aan de consument of andere belanghebbende. Hieronder behoort het bieden van gemak van transport, eenvoudige bediening, licht gewicht en een breed scala aan formaten en portiegroottes.

Niet recyclebaar
De vertegenwoordigers van flexibele verpakkingen wijzen erop dat diverse onderzoeken bewijzen hoe grondstofefficiënt dit formaat kan zijn. Oplossingen voor flexibele verpakkingen zijn meestal licht in gewicht in vergelijking met inflexibele formaten. Daarnaast kost het minder materiaal en energie om deze te produceren en transporteren. Ook produceren ze over het algemeen minder afval, ondanks de lage recyclepercentages.

Zo vergelijken ze een inflexibele verpakking met een gewicht van 50 gram en een recyclepercentage van 80 procent met een flexibele verpakking met een gewicht van 5 gram met dezelfde functionaliteit maar een nul recyclepercentage. Zelfs na het recyclen is volgens het onderzoek het netto materiaalverlies van de inflexibele verpakking 10 gram, twee keer zoveel als dat van de 5g flexibele verpakking.

Zodoende zijn veel professionals uit de industrie van mening dat de huidige voorstellen voor de wetgeving, die bijna uitsluitend zijn gericht op de voordelen van recyclen, misleidend zijn. De algemene perceptie is dat een verpakking, met hetzelfde verbruiksdoel met een hoog recyclepercentage, beter is dan een verpakking met een nul recyclepercentage. Dit is niet geheel waar, omdat er rekening moet worden gehouden met het verpakkingsgewicht.

Verzamelingskloof
Natuurlijk is een flexibele verpakking met een nul recyclepercentage het ergste geval, aangezien het recyclepercentage van deze categorie meer is dan nul. Eveneens is het converteren naar alleen maar flexibele formaten net zo onrealistisch. Maar terwijl flexibele verpakkingen over het algemeen minder eenvoudig te recyclen zijn dan inflexibele verpakkingen, bestaan er al oplossingen die verder ontwikkeld kunnen worden. Er wordt gewerkt aan het verhogen van de recyclepercentages en herstellingstarieven voor flexibele materialen door de ontwikkeling van technologieën voor meerdere lagen recyclemateriaal.

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat ongeveer een derde van wereldwijd voedsel voor menselijke consumptie is verloren of verspild door de supply chain. Het is niet volstrekt bekend waar en hoe deze voedselverspilling optreedt, maar recente Europese statistieken laten zien dat de consumptiefase de plek is voor meer dan 60 procent van de verspilling.

Omdat flexibele verpakkingen verschillende materialen combineren, is het mogelijk om aangepaste barrière-eigenschappen toe te passen. Hierdoor kan het juiste niveau en houdbaarheid behouden worden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de consument te voorzien van het geschikte formaat en portiegrootte, waardoor het risico van het verspillen van voedsel aanzienlijk verlaagd kan worden.

Voedselverspilling
Vanuit een milieuperspectief is het concept van kleine formaten of eenpersoons portiegroottes logisch, als het helpt om voedselverspilling te verminderen. De extra middelen die nodig zijn voor de verpakkingsproductie worden meer dan gecompenseerd door lagere voedselverspilling.

Terwijl niemand méér verpakkingen wilt, erkent iedereen de noodzaak om voedselverspilling te verminderen. Het dilemma komt tot uiting in de lopende ontwikkeling binnen de Europese regelgeving. Aan de ene kant is er een zeer ambitieuze doelstelling van het halveren van voedselverspilling voor 2030. Aan de andere kant zijn er maatregelen voorgesteld om het gebruik van éénmalig gebruik of eenpersoonsporties te verbieden. Dit terwijl dit soort verpakkingen worden gezien als een deel van de oplossing.

Wellicht is het tijd voor de commissie en haar adviseurs om een meer holistische benadering voor dit onderwerp aan te nemen. Flexibele verpakkingen kunnen veel meer bijdragen aan de veel geprezen circulaire economie, dan simpelweg de recyclepercentages proberen te verhogen. Het moet beter zijn om het gebruik van hulpbronnen over de gele levenscyclus te optimaliseren voor zowel de verpakking als het verpakte product.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren