Gaan we voor de plastic of papieren zak?

Expertartikelen | 3184 keer bekeken
Gaan we voor de plastic of papieren zak?

Stel je bent een kleine winkelier. Je probeert altijd je zaakjes zo goed mogelijk op orde te hebben: een aantrekkelijke en schone winkel, een gevarieerd aanbod, goed personeel en een prettige werksfeer. Je kent je klanten, ze komen graag bij je langs, maakt een praatje met ze en verpakt vervolgens de gekochte waar keurig in... waarin?

En dat is ‘m nu net. We hebben allemaal al gemerkt dat er sinds januari geen gratis plastic tasjes meer meegegeven mogen worden. Winkeliers zijn daar vorig jaar al maanden mee bezig geweest: ‘wat moeten we doen, welke keuze moeten we maken, gaan we voor de gratis papieren tas of toch voor de betaalde plastic tas?’.

Zwerfafval
Veel winkeliers denken dat hun imago afhangt van de plastics tas waarin de waren verpakt worden. Dat klopt natuurlijk niet, want dan was AH allang gestopt met de blauwe plastic tas met groot logo erop die je vervolgens overal zo duidelijk in het zwerfafval herkent. Wat dat betreft zorgt je logo op een plastic tas in het zwerfafval juist voor een negatief imago terwijl je graag een positief imago wil creëren, toch?

‘Ja maar nu moeten klanten betalen voor een plastic tas en dat is niet klantvriendelijk’ wordt her en der geroepen. Maar de plastic tassen in de supermarkten zijn al jaren niet meer gratis en daar hoor je niemand over. Sterker nog: er zit een duidelijk voordeel aan voor de winkeliers. Waar ze voorheen hun tasjes zelf moesten betalen en de tas dus een kostenpost was, hebben ze nu de mogelijkheid om er een nieuwe inkomstenbron van te maken.

Als je dan toch een tas mee wilt geven, denk dan goed na over de keuze die je daarbij maakt. De hoogglanzende papieren tassen die eruit zien als covers van dure damestijdschriften zijn allemaal voorzien van plastic laminaten en coatings. Wat veel winkeliers nog niet weten, is dat consumenten ook voor deze tassen moeten betalen vanwege die plastic lagen. Maar daarnaast zijn deze tassen voor de papierrecycling een crime en is het zo kostbaar en intensief om het papier van het plastic te scheiden dat de meeste tassen met laminaten linea recta de verbrandingsoven ingaan.

Bioplastic
Winkeliers zouden natuurlijk ook voor een bioplastic tas kunnen kiezen. Daarbij is dan de keuze uit een recyclebare tas of een composteerbare tas. Het voordeel van de recyclebare tassen is dat deze dan meestal van bio-PE gemaakt zijn. Uit onderzoek door de Wageningen Universiteit is gebleken dat een tas van bio-PE de kwaliteit van het recyclaat kan verhogen. Dus recyclen daarvan is geen enkel probleem!

Een composteerbare tas kan ook een goede overweging zijn. Composteerbare tassen kunnen vaak net zo goed hergebruikt worden voor boodschappen of andere doeleinden als de gewone plastic tas. Maar daarnaast is het een groot voordeel dat men de tassen ook kan gebruiken om gft in te zamelen. Composteerders juichen dat toe, want elk initiatief voor het inzamelen van meer compost zonder ‘olie-folie’ erin is van harte welkom. Door de zouten en nutriënten in de composteerbare tas, kan het soms zelfs de kwaliteit van de compost verbeteren.

En als men dan per sé een gratis tas aan wil bieden, blijft alleen de ongebleekte bruine papieren tas zonder drukwerk, laminaten, coatings en katoenen koordjes als hengsels over. Deze tas mag vervolgens net als de composteerbare bioplastic tas gebruikt worden om compost in te zamelen. Scheelt dat ook weer een tasje.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • Peter Smith
  10.02.2016 - 15:07 uur | Peter Smith

  Hoi Caroli,

  Leuk artikel. Wel wil ik opmerken dat biobased plastic vooral goed composteerbaar zijn in composteer-installaties. Als deze alsnog als zwerfafval eindigen en hun weg naar de plastic soep vinden, dan blijkt die composteerbaarheid nagenoeg te verdwijnen in de koude, donkere, zuurstofarme oceaan. Veelal wordt biobases plastic gezien als een oplossing voor de plastic soep. Maar als mensen, omdat ze denken dat het composteerbaar plastic is, de biobased plastic zakken en verpakkingen daardoor nog sneller tot zwerfafval degraderen, dan kan dit wel eens een averechts effect hebben op het voorkomen van de plastic soep.

 • Caroli Buitenhuis
  10.02.2016 - 12:09 uur | Caroli Buitenhuis

  Dank voor jullie aanvullingen en/of opmerkingen. Soms is een artikel te kort om alles erin kwijt te kunnen. Uitgangspunt is: kijken hoe we het gezamenlijk zo goed mogelijk kunnen doen en kennis delen helpt daarbij! Ik kom graag met jullie in contact om te hier verder over door te praten. Ik ben bereikbaar daarvoor via info@biobasedpackaging.nl. Vast dank!

 • Koos de Schipper
  09.02.2016 - 18:24 uur | Koos de Schipper

  Ik zoek speciaal voor verse witte Hollandse Asperges een verpakking die biobased is of nog beter van papier maar wel vocht behoudend daar Asperges niet mogen uitdrogen . Bedrijf, product en prijs

 • Eric Koops
  09.02.2016 - 17:10 uur | Eric Koops

  De opmerking in het artikel:

  "En als men dan per sé een gratis tas aan wil bieden, blijft alleen de ongebleekte bruine papieren tas zonder drukwerk, laminaten, coatings en katoenen koordjes als hengsels over"

  Is nogal kort door de bocht. Een groot deel van de luxe tassen voor de Retail worden gemaakt van duurzaam papier, zonder plastic laminaat of dikke coatings en is bedrukt met water-based Flexo. Dit kan prima worden gerecycled en is ook composteerbaar.

  Papier voor direct voedselcontact moet voldoen aan voedselveiligheids eisen en daarom wordt gerecycled papier daarvoor niet ingezet.

 • Jan Wessemius
  09.02.2016 - 16:44 uur | Jan Wessemius

  Goed artikel Caroli, complimenten!
  Graag willen we ook met iedereen de informatie delen van het onafhankelijk onderzoek door TNO in opdracht van het KIDV. Hierin worden tassen met elkaar vergeleken als jute, papier, PE, big shopper etc. En de gerecyclede tassen zijn hierin ook meegenomen. Trek zelf uw conclusies.

 • 09.02.2016 - 15:58 uur | Epco Blessing

  Leuk artikel!, belicht ook weer enkele weinig bekende feiten (papier is niet altijd papier), ook het commentaar van Hugo Kruip is een groeiend probleem naarmate meer biologisch afbreekbare verpakkingen worden gebruikt. Ook de trend om (gerecyclede) kunststoffen te vullen met kalk en krijt om eea goedkoper te maken werken averechts in de recycling. Zwaar onderbelicht thema bij karton en papier is de problematiek rondom Mosh/Moah (google maar eens). Gerecyceld papier is flink verontreinigd met aardolie derivaten die gebruikt zijn als inktdrager (oa krantenpapier). Op den duur trekt dit in je voedsel, afhankelijk van het vet en vochtgehalte snel of langzaam.... Tja wat is dan nog goed of veilig....???
  Kortom verpakkingen blijken maar weer eens veel kennis te vergen van de ontwerpers en producenten en anderen in de keten.

 • Hugo Kruip
  09.02.2016 - 14:31 uur | Hugo Kruip

  Probleem is dat de consument composteerbare folie niet van PE folie kan onderscheiden. Composteerbare folie in recyclaat is slecht voor de kwaliteit van het recyclaat (stippen, gels enz). Als alle composteerbare folie bijv. lichtgroen zou zijn, en niet of nauwelijks bedrukt, dan is er een kans dat men de folie kan identificeren als composteerbaar en het tweede gebruik van de tas meer overeen gaat komen met het feit dat de folie composteerbaar is en niet recycleerbaar.