Geen vuiltje aan de lucht!

Expertartikelen | 921 keer bekeken

Als verpakkingsexpert weet ik maar al te goed dat producten vaak voor langere tijd in kleine ruimtes worden bewaard. Denk je eens in: een zo goed als afgesloten ruimte, waar ongewenste gassen zich kunnen ophopen. Niet echt een pretje! Je wilt deze gassen weg filteren, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Simpel; met de hulp van Bioconservacion.

Bioconservacion is een Spaans bedrijf dat zich focust op het reinigen van lucht in zo goed als afgesloten ruimtes. Het bedrijf bestaat uit twee partijen: Protekt Fruit en Bio-Air Europe. Beide onderdelen hebben hun eigen focus. Zo richt Bio-Air zich vooral op luchtfiltering van ruimtes in de industriële- en medische sector. Denk hierbij aan laboratoria en medische behandelkamers. Gaat het om verontreiniging na oogsten van voedselproducten? Oftewel ‘Post Harvest’ reiniging? Dan gaat Protekt Fruit daarmee aan de slag. Het bedrijf waarbij ik werk heeft een exclusieve distributie overeenkomst gesloten met Protekt Fruit, om kwaliteitsissues bij klanten in Nederland bespreekbaar te maken.
 

 
Vervuiling
Hoe komen deze gassen nu eigenlijk terecht in de ruimtes? Veel vluchtige organische verbindingen, simpelweg sporen en schimmels, kunnen van buiten of binnen af voor schade zorgen aan de goederen. Maar daarnaast zorgen de producten zelf ook voor vervuiling; veel producten stoten namelijk ethyleen uit. Denk aan groenten en fruit, maar ook bolgewassen en bloemen. Dit zijn zogeheten ‘levende producten’ die zuurstof opnemen en ethyleengas uitstoten. Dit gas is erg goed te ruiken, het typische ‘fruitluchtje’. Ethyleen heeft een katalyserende eigenschap, producten zullen hierdoor sneller rijpen. Soms wordt hier juist gebruik van gemaakt; bananen- en mango’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat harde groene vruchten sneller rijpen. Maar wanneer dit niet gewenst gaan de filters van Protekt Fruit de rijping tegen.

Filters
De filters die Protekt Fruit op de markt brengt dekken het volledige ‘Post Harvest’ traject af. Voor iedere sector is er een apart type filter:

Koelcellen en verpakkingsruimten
Om de juiste filter te kiezen voor de klant, zijn er vier belangrijke uitgangspunten:
•    De te filteren ruimte in M3
•    Het aantal koelunits in de ruimte
•    Het gewicht dat gemiddeld wordt bewaard
•    Het soort product dat opgeslagen wordt

Transport organisaties
Aan transportbedrijven levert Protekt Fruit de ‘filter-tubes’. Dit zijn kunststof tubes van 50 , 75 en 100 centimeter lang. Koelmotoren in containers en vrachtwagens zorgen voor voldoende airflow.


Kleinpak filterzakjes
Op doosniveau kunnen deze zakjes worden bijgesloten om het voedsel te beschermen tegen ongewenste gassen. Klein, maar fijn!


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren