Geen woorden maar daden bij aanschaf klimaatsysteem

Expertartikelen | 677 keer bekeken
Geen woorden maar daden bij aanschaf klimaatsysteem

De aanschaf van een klimaatsysteem is een flinke investering. Toch kan een dergelijke investering snel zijn vruchten afwerpen. Tenminste, als de installatie waarmaakt wat de technisch adviseur beloofd heeft.

Leiden mooie woorden in het verkoopproces altijd tot mooie resultaten? Kortom: kun je vertrouwen op de blauwe ogen van de technisch adviseur of wil je keiharde garanties? Daar ga ik in deze blog verder op in.

In ieder verkoopproces speelt vertrouwen een grote rol. Toch wil een mens meer dan dat; het liefst krijgen we keiharde garanties. Zeker als het om een grote investering gaat. In de klimaatindustrie werken technisch adviseurs vaak met standaard berekeningen, waarmee zij een effectieve klimaatinstallatie proberen te ontwerpen. In de praktijk blijkt vaak dat deze installaties over-gedimensioneerd zijn of het beoogde resultaat niet behalen. Simpelweg omdat standaard berekeningen of een theoretische benadering niet aansluiten bij dergelijke complexe vraagstukken. Een klimaatonderzoek ter plekke is wel een oplossing.

Resultaten
Aan de hand van een klimaatmeting en computersimulaties is de toekomstige situatie exact te bepalen. Hiermee ontstaat een ontwerp op maat (dus niet te groot en niet te klein), dat het probleem (van warmte tot tocht) écht oplost en daarnaast energiezuinig en duurzaam is. Toch klinkt dit voor velen te mooi om waar te zijn. Maar wat als de technisch adviseur deze resultaten kan garanderen? Dan is de beslissing ineens een stuk makkelijker. Dit gold ook voor Fonterra, een Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie.

Fonterra stond voor de uitdaging om een klimaatinstallatie te selecteren die paste binnen haar duurzame gedachtegoed. Het zuivelbedrijf keek daarom verder dan alleen naar de eenmalige investering. Zij nam de Total Cost of Ownership als uitgangspunt, omdat de energiekosten op de lange termijn de grootste kostenpost zouden vormen. Door operationele kostenberekeningen uit te voeren voor de ontwerpen van verschillende geselecteerde leveranciers en deze te vergelijken op kosten voor de komende tien jaar, kon Fonterra een duidelijke keuze maken. Door de garanties uit het klimaatonderzoek nam het vertrouwen in het project verder toe.

Hoge eisen
Dat vertrouwen bleek terecht. De installaties performen zoals beloofd. Ze voldoen aan alle parameters en zijn daarnaast zeer energiezuinig. De ruimten waarin de installaties staan, werden voorzien van adiabatische koeling en een minimum aan kanaalwerk. Inmiddels verwerkt de nieuwe fabriek van Fonterra in Heerenveen dagelijks meer dan twee miljoen liter wei tot hoogwaardige ingrediënten voor premium voedingsmiddelen en kindervoeding. En dit onder strenge hygiëne regels. Het luchtbehandelingssysteem – van ontwerp tot uitvoering – moest dan ook aan hoge eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor de temperatuurbeheersing, luchtvochtigheid, kwaliteit van de lucht, luchtverversingsgraad, de recirculatie en het overdruk-regiem.

Fonterra ging nog een stapje verder op duurzaam vlak. De fabriek gebruikt namelijk ook haar eigen restenergie om de nabijgelegen Fonterra kantoren en die van de A-Ware Food Group te verwarmen en koelen. De naastliggende kaasfabriek van de A-Ware Food Group levert het bedrijf hoogwaardige wei- en melkgrondstoffen. Fonterra bezegelt dit samenwerkingsverband nu met de uitwisseling van energie.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren