Gelden strenge voedselveiligheidseisen ook voor verpakkingsbedrijven?

Expertartikelen | 845 keer bekeken

In een van mijn vorige blogs heb ik het al uitgebreid gehad over de hoge eisen in de voedingsindustrie rondom hygiëne. Toch is een voedingsmiddelenbedrijf er nog niet als het aan al deze eisen voldoet. Zeker niet als de toeleverancier van verpakkingsmateriaal – waar de voedingsmiddelen in belanden – een lagere kwaliteitsstandaard hanteert. Voedsel kan alsnog besmet raken! Dan rijst bij mij de vraag: moet de verpakkingsindustrie ook high-care gaan werken? Daar ga ik in deze blog verder op in.

Hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie
In de voedingsindustrie is hygiëne ontzettend belangrijk. Onderdruk en condensatie hebben een grote invloed op de voedselveiligheid. Door onderdruk komen er ongecontroleerde luchtstromen op gang, die allerlei schimmels en bacteriën met zich mee kunnen dragen. Condensatie kan juist leiden tot vocht op je voedselproduct, met hetzelfde gevolg: schimmels en bacteriën. Door te zorgen voor overdruk, gefilterde lucht en de juiste temperatuur, voorkom je veel van deze problemen. Zeker als je ook over een goed werkend – en goed onderhouden – klimaatsysteem beschikt. Toch ben je er dan nog niet.

Hygiëne in de verpakkingsindustrie
Al heb je als voedingsbedrijf alle zaken netjes op orde, als de toeleverancier van verpakkingsmateriaal minder hygiënisch werkt dan jij, dan kunnen jouw voedingsmiddelen alsnog besmet raken. Iedere verontreiniging tast de houdbaarheid van jouw product aan, of erger… Stel: de opslag of het transport van de verpakkingen vindt op houten pallets plaats. Dan is de kans groot dat je hiermee schimmels en bacteriën binnenhaalt. Vervolgens belanden jouw voedingsmiddelen in die besmette zakjes, wat later tot problemen kan leiden bij de consument in de keuken. Het is dan ook van het grootste belang om de hele keten te optimaliseren en niet alleen de focus te leggen op de voedingsindustrie zelf. Ook de verpakkingsindustrie moet volgens mij naar een high-care omgeving toe.

Aandachtspunten
In de verpakkingsindustrie moeten er een aantal zaken op orde zijn om een hygiënisch product te garanderen. Door de volgende punten aan te pakken realiseer je dat, verloopt daarnaast het productieproces beter en ontstaat er een prettig werkklimaat: 

  • Overdruk: het afzuigen van geuren van inkt (voor de bedrukking) en schoonmaakmiddelen is noodzakelijk, maar leidt al snel tot onderdruk. Door overdruk toe te passen, ontstaat er een gecontroleerde luchttoevoer. Je wilt nu eenmaal geen stof of bacteriën in de ruimte en dus in de verpakkingen hebben.
  • Temperatuur: een gecontroleerde temperatuur verkleint de kans op condensatie, maar levert ook een prettiger werkklimaat op voor de werknemers
  • Relatieve vochtigheid: aIs de relatieve vochtigheid te hoog is, dan ontstaat er condensatie. Vocht in verpakkingen en dus op voedingsmiddelen is natuurlijk niet wenselijk. Is de relatieve vochtigheid juist te laag? Dan kan jouw productieproces in de war raken door statische elektriciteit. Het gevolg: het plastic verpakkingsmateriaal schiet heen en weer over de band. 
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Martin Gijselings
    03.12.2015 - 15:06 uur | Martin Gijselings

    Deels akkoord, maar je moet wel een onderscheid maken tussen primaire en secundaire verpakkingen en een onderscheid tussen plastiek en kartonnen verpakkingsmaterialen.