Golfkarton: de stofzuiger van de verpakkingsindustrie

Expertartikelen | 1181 keer bekeken

Golfkarton wordt wel de stofzuiger van de verpakkingsindustrie genoemd. Het lijkt een vreemde metafoor, maar hij is goed bruikbaar. Er zijn bijna geen dozen in gebruik waar geen gerecyclede vezels in zitten en dat is al tientallen jaren zo. Het maakt niet uit waar de dozen vandaan komen, uit welk land of werelddeel, ze gaan gewoon het oud-papier in en de vezels worden hergebruikt.

Volgens de papierindustrie gaan vezels zes of wel zeven keer mee, volgens sommigen hooguit vijf keer. Het lijkt me bijna ondoenlijk om dit vast te stellen, maar is het erg als het minder dan zes keer is? Welke industrie klopt zichzelf niet op de borst?

De gerecyclede vezels in golfkarton zijn afkomstig van oud-papier en gebruikt karton. Van al het ingezamelde oud-papier is ongeveer 10% afkomstig van verpakkingen. Het grootste deel bestaat uit kranten, tijdschriften, kantoorafval, folders, etc. Het grootste aandeel van het oud-papier gaat niet terug naar kranten en tijdschriften maar gaat naar verpakkingen. Golfkarton is dus de stofzuiger van de papier- en kartonrecycling te noemen.

Fluting
Laatst kwam ik op internet een presentatie tegen waarin het principe van golfkarton werd uitgelegd. Twee lagen papier als deklaag die liners genoemd worden met daartussen een gegolfde laag, vaak fluting genoemd, die vastgeplakt wordt aan de liners. Er werd in die presentatie een mooie vergelijking gemaakt op basis van gewicht van golfkarton. Met 200 gram papier kun je een doos maken die een paar honderd kilo kan dragen op meer dan anderhalve decimeter vanaf de grond. Met welk materiaal kan hetzelfde? Ik dacht dat het niet zo moeilijk zou zijn daar een oplossing voor te vinden, maar dat is toch lastiger dan in eerste instantie gedacht. Bij metaal speelt het soortelijk gewicht een rol, bij glas de kwetsbaarheid en bij kunststoffen het gebrek aan stijfheid bij geringe wanddikte.

Papier en karton worden gemaakt van hout dat afkomstig is uit beheerde bossen, maar het deel van het hout dat naar de papierindustrie gaat is nou niet bepaald het beste hout. Dat gaat naar de meubelindustrie, een ander deel naar de bouw voor kozijnen en deuren, dan volgen kisten en pallets en als laatste mag de papierindustrie als stofzuiger de niet bruikbare delen opvegen en daaruit de vezels halen om er deklagen en golflagen van te maken. Golfkarton is dus ook stofzuiger van de houtindstrie.

Levensmiddelen
De ontwikkeling waarbij de afstand tussen producent en consument groter werd, begon in de 19e eeuw. Schaalvergroting van bedrijven was noodzakelijk om een groeiende bevolking te helpen aan levensmiddelen. De afstand tussen producent en consument werd groter waardoor efficiënt vervoeren noodzakelijk werd. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het collomodulaire systeem waarbij de oppervlakte van ladingdragers zoals pallets en rolcontainers zo efficiënt mogelijk benut wordt. De basismaat is 40x60 cm waarmee 100% Euro- en blockpallets beladen kunnen worden.

Dit systeem is zelfs zo krachtig dat Aldi Nord de schapruimte heeft aangepast naar een diepte van 60 cm. Dat scheelt veel passen en meten en het collomoduulsysteem is een stap verder; tot in het schap. De doos veegt het schap leeg. Golfkarton, stofzuiger van het winkelschap.

Distributie
Als er nu op basis van de huidige productie en het huidige gebruik aan producten een systeem ontworpen zou moeten worden waarbij producten zo efficiënt en effectief mogelijk door de keten zouden moeten, zouden we uitkomen op distributiecentra en winkels. Niet heel veel anders dan wat er nu is. Het enige winstpunt dat er te maken zou zijn is het samenvoegen van meerdere DC’s van verschillende retailers, immers, de meeste producten die ze verhandelen zijn hetzelfde.

Zonder golfkarton die de keten schoonveegt als ladingdrager hadden we deze hoge mate van efficientie nooit kunnen bereiken. Die ontelbare varianten aan producten, in verschillende dimensies, in verschillende doorloopsnelheid, vervoeren met zo weinig gewicht aan materiaal zou op geen andere manier mogelijk zijn geweest. Golfkarton, stofzuiger van de distributieketen.

Waar ik me wel over verbaas is het feit dat papier en karton gemaakt zijn van een natuurlijke bron; van hout. Een biobased materiaal bij uitstek met productie en verwerking op grote schaal. Waarom moet er dan zoveel geinvesteerd worden in nieuwe biobased materialen die niet doen wat ze moeten doen? De reden is de vervuiling van papier en karton door hulpstoffen, coatings, inkten en het lamineren met andere materialen. Hier ligt een uitdaging voor het opvegen (opzuigen zou beter passen maar dat is geen gezegde). Wie durft het aan? 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Ko Wood
    10.11.2015 - 12:50 uur | Ko Wood

    Vooral laatste alinea zet aan tot nadenken. Ik kwam laatst ook een artikel tegen waarin een onderstaand artikel tegen over een champagneproducent die in samenwerking met fabrikant de restproducten (druivenschillen) inzet om nieuw karton te maken en kleuren. [link verwijderd]