'Het mooiste is dat alle producenten trots zijn op wat dat ze maken'

5 minuten met | 757 keer bekeken
'Het mooiste is dat alle producenten trots zijn op wat dat ze maken'

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week met Martin van der Have, Sales en Marketing manager bij ABB Robotics.

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
Na mijn opleiding aan de Hogeschool Zeeland ben ik direct gaan werken bij ABB in Rotterdam. De eerste 10 jaar in verschillende functies op afdelingen binnen ABB en sinds 2003 bij ABB Robotics. De eerste robot die ik verkocht was een palletiseerrobot om zakken poeder te stapelen. Ook in 2015 hebben we verschillende mooie robotinstallaties afgeleverd in de verpakkingsbranche.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Ik ben met name trots op de opdracht die wij van VDL Nedcar hebben mogen ontvangen. De grootse robotopdracht van de Benelux. Een spiksplinternieuwe autofabriek in Nederland met meer dan 1200 ABB robots. Ook het verhaal erachter is goed. Een mooi voorbeeld dat met robotisering de maakindustrie in Nederland kan blijven.

Wat typeert u in uw werkwijze?
ABB Robotics is de meest vooraanstaande leverancier van industriële robots met bijbehorende diensten en services. Onze passie is oplossingen vinden voor de uitdagingen van productiebedrijven; verhogen van productiviteit, verbeteren van kwaliteit, flexibel zijn om de snel wijzigende klantbehoeften bij te houden en dan ook nog de concurrentie voor te blijven. ABB robots hebben bewezen productiekosten te verlagen en het bedrijfsresultaat te verbeteren. ABB heeft wereldwijd al meer dan 250.000 robots geïnstalleerd.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
Niet alleen in de verpakkingswereld maar in de gehele maakindustrie worden seriegroottes kleiner. Dit betekent dat robotinstallaties slimmer en flexibeler moeten. Tegenwoordig kan dit steeds beter omdat sensortechnologie meer en meer worden toegevoegd aan robots. Denk hierbij aan visionsystemen en force controlled grippers. Ook het omstellen gaat steeds sneller omdat robots minder geprogrammeerd moeten worden maar eerder geconfigureerd met gebruiksvriendelijke apps.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
Ik weet niet of het buitenlandse innovaties moeten zijn, met onze universiteiten in Eindhoven, Twente, Delft en Wageningen zijn we zelf ook heel innovatief. En terugkomend op mijn eerdere antwoord, innovaties om het gebied van sensortechnologie en slimmer programmeren zijn altijd welkom.

Wat inspireert u als ondernemer?
Robotica is een erg fascinerend werkgebied. De ene keer gaat het over auto's maken de volgende keer over tomaten verpakken. Soms bij multinationals, soms bij eenmansbedrijven. Die variatie is boeiend en wat al deze bedrijven gemeen hebben is dat ze trots zijn op het product wat ze maken. Tel daar de robottechniek bij op en het bedrijf ABB, dan zul je begrijpen dat ik elke dag weer geïnspireerd word.

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur uw gegevens naar info@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren