Hoe besteed jij de beste jaren van je werkende leven?

Columns | 1119 keer bekeken

Vandaag wil ik stilstaan bij het element 'tijd'. Een gemiddelde Nederlandse man leeft 79 jaar, waarvan een kleine 65 jaar "in goed ervaren gezondheid" volgens het CBS. Vrouwen worden gemiddeld ouder (bijna 83 jaar), maar voelen zich minder vaak kiplekker. Dan moet je nog meetellen dat we met z'n allen een derde van onze tijd slapend doorbrengen. Zo heb je als man in totaal gemiddeld 43 en als vrouw gemiddeld 41,7 gezonde jaren te leven terwijl je ook daadwerkelijk wakker bent om het mee te maken.

Wat doe je met die kostbare tijd? De ondernemers die ik spreek in de verpakkingsindustrie zeggen vaak geleefd worden door hun bedrijf. Ze ervaren te weinig controle over hun gezonde jaren.

Racen
Herman van Veen wist het al: "we moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan". Dat herken je vast wel. Je hebt het waarschijnlijk liever te druk dan dat je niks te doen hebt. Maar zit een enorm risico aan dat eeuwige racen. Je komt nooit toe aan de allerbelangrijkste zaken. De dingen die de potentie hebben om het verschil te maken, maar die nooit echt urgent worden.

Na jarenlang rennen weet je eigenlijk niet eens meer of je wel de goede kant op gaat. En dat gaat ten koste van je succes op de lange termijn. Zonde, want in de tijd dat jij met een brandweerslang door je bedrijf holde, had je jouw zaak misschien wel een heel andere richting op kunnen sturen. Je had al lang verantwoordelijkheden kunnen delegeren. Vaker op tijd thuis kunnen zijn. Je gezin mee kunnen nemen op een onvergetelijke vakantie. Een biertje kunnen doen met jeugdvrienden. Chinees kunnen leren. Wat je maar wil!

Je bent waarschijnlijk ondernemer geworden omdat je hunkerde naar vrijheid. Je eigen leven bepalen. Helaas is er één ding wat jij niet bepaalt: het tikken van de klok. Dat gaat door, of jij nou ontspannen jouw bedrijf laat groeien, of 's nachts wakker ligt.

Het roer om
Het is confronterend om na te denken over de tijd die je langzaam inhaalt. Maar gelukkig beslis jij zelf hoe je jouw tijd invult. Om jouw pad naar vrijheid en controle in te slaan, kan ik je een klein duwtje in de rug geven. Je kan gratis Het MKB Groeiplan gebruiken. Binnen een kwartier vul je 7 stappen in, die samen een plattegrond vormen. Daardoor krijg je meteen inzicht in de groeikansen voor jouw bedrijf, en hoe je die kansen gaat benutten. Download het gratis hier

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren