Hoe blijft voedsel langer houdbaar? Deel 1: het oxiderende matje

Columns | 1420 keer bekeken

Een van de voornaamste redenen voor voedselverspilling is bederf, veroorzaakt door microbacteriën. We kennen allemaal de groene plekken op ons brood of kaas, maar soms zijn de schimmels simpelweg niet te zien. Dit komt vooral voor bij vlees en zuivelproducten.

Ziekte die door deze bacteriën veroorzaakt wordt komt steeds vaker voor. Dit zou kunnen worden toegeschreven aan complexere productielijnen en processen, waarbij meer momenten bestaan dat besmetting mogelijk is. Het kan echter ook liggen aan de consument en zijn gewoontes. Dagelijkse boodschappen worden steeds meer vervangen door wekelijkse of zelfs langere tijd tussen de bezoeken aan de supermarkt. De consument en producent doen een beroep op een langere houdbaarheid dan ooit tevoren.

Daar ligt direct de uitdaging voor de producent. Hoe verleng je de houdbaarheidsdatum zonder in te dingen op kwaliteit, textuur, smaak of voedingswaarde? Om over het uiterlijk van het voedsel nog maar te zwijgen!

Nieuwe methodes
Natuurlijk zijn daar de bestaande methodes als Modified Atmosphere Packaging (MAP) en vacuüm verpakken en zelfs simpelweg koelen heeft zijn daadkrachtigheid bewezen. Maar daar komen nu steeds meer nieuwe methodes bij – zowel chemisch als natuurlijk geproduceerd – die claimen betere resultaten te laten zien. Deze methodes zijn beter bekend als Active Solutions.

De komende vier weken bespreek ik verschillende methodes om de houdbaarheid van voedsel te verlengen zonder af te doen aan kwaliteit en voedselverspilling tegen te gaan.

Kussentje of onderlaag
Een eenvoudige manier om bederf tegen te gaan is een matje of kussentje onder het product leggen om schimmels en bacteriën in op te vangen. Ook wordt de zuurstof toevoer hierdoor geremd, wat het proces van schimmelen afremt. Deze manier van werken wordt reeds door een aantal grote bedrijven gebruikt, onder andere voor het langer houdbaar houden van vlees en zacht fruit.

Warenhuis Marks & Spencer introduceerde een matje genaamd ItsFresh!, dat gebruikt kan worden in bakjes met bessen en ander fruit dat snel bederft op het moment dat er lucht bij komt. Het matje werd ontworpen door Food Freshness Technology en heeft geen effect op het recyclingsproces van het bakje. De strip in het matje bevat een gepatenteerde mix van mineralen en klei, waardoor de ethyleen volgens het bedrijf tot honderd keer beter geabsorbeerd wordt.

800.000 aardbeien
Proeven in de winkels van Marks & Spencer wezen toen het matje geïntroduceerd werd een besparing van 4 procent op de verspilling. Tijdens het hoogseizoen van aardbeien zouden dat zo’n 40.000 bakjes zijn, zo’n 800.000 aardbeien. De aardbeien bleven tot zes dagen langer houdbaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren