Hoe je dit jaar nieuwe rust én nieuwe kansen krijgt

Expertartikelen | 840 keer bekeken
Hoe je dit jaar nieuwe rust én nieuwe kansen krijgt

De opstartdagen zijn voorbij. Het is 2016 en de teller staat weer op €0,-. Dan voel je de drang om direct weer te gaan hollen. De vraag is of je dat op dezelfde manier gaat doen als vorig jaar.

Kun je terughalen of je tijdens de feestdagen helemaal ontspannen was? Misschien moest je nog even langs kantoor om die ene klant te helpen die 31 december als factuurdatum wilde hebben. Of heb je tussen de kerstgangen door je email gecheckt omdat je wilde weten of die ene opdracht jouw kant op zou vallen.

Rust is de grootste wens van de ondernemers die ik spreek. “Rust”. Meestal gevolgd door een diepe, verlangende zucht. Continuïteit in het bedrijf, niet langer die hoge pieken en diepe dalen. Niet opgejaagd worden door de tijd. Dat is belangrijk voor de zaak en voor thuis. Want ook al houd je jezelf bij je collega's nog goed, thuis komt het er toch uit.

Karakter
Het lijkt onhaalbaar, maar dat is het niet.Ik krijg soms de indruk dat driekwart van de ondernemers met een kort lontje geboren wordt. Maar ik weet dat het niet zo is. Het is niet het karakter, maar de het logische gevolg van constant met de waan van de dag meehollen. Je raakt geïrriteerd als je niet kunt doen wat je van plan was. Datgene wat jij het liefste doet wordt je keer op keer door de neus geboord, omdat je constant aan het managen bent of urenlang e-mails zit te beantwoorden. 

Agenda
Er is één simpel ding wat je kunt doen om meer rust te krijgen: Bedenk waar je van baalde dat je er steeds niet aan toe kwam vorig jaar. Iets waarvan je bedrijf zeker zou profiteren als je het wel had gedaan. Blok vervolgens iedere werkdag het eerste uur in je agenda om alleen daaraan te werken. Maak dat uur heilig: er mag alleen bij hoge uitzondering iets tussenkomen.

Doe de klussen die je vorig jaar liet liggen vanaf nu iedere dag als eerste. Wil jij vaker klanten spreken en minder email beantwoorden? Zorg dan dat je om 8.30u bij je klant op de stoep staat. Of begin iedere dag met telefoontjes naar drie klanten, om te horen of er nog kansen liggen. Na het tijdje wordt dit begin van de dag een gewoonte. En daarin zit de grote truc.

Gewoonte
Deze nieuwe gewoonte levert ongeveer 240 uur ongestoord werken op: oftewel 30 werkdagen. Bijna alles wat we doen, doen we uit gewoonte. Van de 1000 grotere en kleinere beslissingen die je iedere dag neemt, zijn er ongeveer 950 gebaseerd op gewoonten. Aan jou de taak om jouw gewoonten vóór je te laten werken in plaats van tegen je.

Pak dat eerste uur. Na paar weken weet je hele team dat jij het eerste uur van de dag niet beschikbaar bent voor overleg en vragen. Aan het eind van 2016 heb je 240 uren gepakt. Je hebt 30 compleet gefocuste werkdagen gecreëerd. Dat geeft rust, in je agenda en in je hoofd. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren