Hoe kunt u serialisatie het best toepassen voor veterinaire producten voor China?

Expertartikelen | 802 keer bekeken

In navolging van serialisatie van medicijnverpakking met humane farmaceutische producten, is ook de veterinaire farma wereld gestart met serialisatie. Als eerste is hier China begonnen met het voorschrijven van item level serialisatie. Dit hoogst waarschijnlijk in navolging van de eerder geïntroduceerde wetgeving voor serialisatie van farmaceutische producten voor humaan gebruik.

Voor humane producten buiten China verpakt en te exporteren aan China, schrijft China voor om een lineaire barcode 128 te bedrukken. De Code 128 bestaat uit een 7 cijferig manufacturing code en een 9 cijferig serial.  Dit is als enige afwijkend van de overige wetgeving op humaan farmaceutisch gebied, waar algemeen de 2D Datamatrix naar GS1 standaard wordt toegepast met hierin GTIN, LOT, Expiry en SERIAL gevat. Moest China geen China geweest zijn, maar een onbeduidender markt, dan zou waarschijnlijk de gehele farmaceutische industrie hebben besloten om deze afwijkende wetgeving te negeren. De code 128 is lastiger inline te bedrukken en bevat geen foutcorrectie. Voordeel is echter wel dat elke barcodelezer ze kan lezen.

Afwijkende codering
Bestaande software voor serialisatie en procedures moesten worden aangepast en hebben producenten en leveranciers de afgelopen jaren flink bezig gehouden. Wat schetst onze verbazing nu China voor veterinaire producten die buiten China worden verpakt en naar China worden geëxporteerd, weer een afwijkende codering voor gaat schrijven! Ditmaal betreft het een QR Code met ook hier een totaal afwijkende inhoud ten opzichte van eerder genoemde 2D Datamatrix code voor farma humaan. De codering is aan te brengen op de kleinste verkoop eenheid en bevat tevens een door China uit te geven 24 cijferige serial.

De keuze voor de QR Code ligt wellicht voor de hand: deze is namelijk met praktische elke smartphone te scannen omdat deze hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het coderen van URL’s naar websites. Dit in tegenstelling tot de 2D Datamatrix codes naar GS1 norm. Deze zijn dan weliswaar te scannen, maar de standaard barcode apps kunnen de informatie niet naar GS1 inhoud uitlezen. Beide Chinese programma’s zijn overigens gefundeerd op het kunnen identificeren door middel van scannen op elk moment binnen de keten, om daarmee de echtheid te bepalen.

Wetgeving
Ook deze wetgeving vraagt weer om een andere benadering dan eerdere wetgevingen. En zo houdt de gehele industrie zich wel bezig. De vraag is in hoeverre in de toekomst al deze systemen nog naast elkaar zullen blijven bestaan, of dat uiteindelijk het beste systeem zal overwinnen en de standaard zal worden. Ik ben bang dat het een soortgelijke geschiedenis wordt als vroeger met de strijd tussen VHS, Betamax en Video 2000. Het beste systeem zal niet noodzakelijkerwijs overwinnen, maar eerder degene met de eerste introductie, gecombineerd met de omvang van de markt en de beste marketing.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren