Hoe vergemakkelijk je de keuze voor een duurzame verpakking?

Expertartikelen | 1376 keer bekeken
Hoe vergemakkelijk je de keuze voor een duurzame verpakking?

Het ontwikkelen van een duurzame verpakking is vaak ingewikkeld. Daarom een paar handige tips van Ronald Lewerissa van Flex/TheInnovationLab en voorzitter BNO NEXTpack, die het maken van duurzame keuzes vergemakkelijkt.

Het ontwikkelen van een duurzame verpakking is vaak ingewikkeld. In verschillende landen wordt op verschillende manieren met afvalverwerking omgegaan. Landfill versus verbranding bijvoorbeeld. Sommige fracties worden wel gescheiden voor recyclage en andere weer niet. Welke aspecten moet je nu precies allemaal meenemen in een Life Cycle Analysis (LCA) om verschillende oplossingen te beoordelen? Naast de eisen in het kader van duurzaamheid zijn er natuurlijk nog veel meer eisen die aan de verpakking worden gesteld. Al die dingen bij elkaar maken het lastig om de juiste keuzes te maken, zeker wanneer de oplossing er snel moet zijn. Daarom een paar handige tips die het maken van duurzame keuzes vergemakkelijkt. Los van alle complexiteit zijn er ook een aantal zekerheden waarvan de verpakkingsontwerper uit kan gaan die een verpakking duurzamer maakt:

Tip 1: MinderWanneer de hoeveelheid verpakkingsmateriaal wordt verminderd, weten we zeker dat de oplossing duurzamer wordt of in ieder geval het duurzaamheidsprobleem kleiner is. Om te beginnen is de hoeveelheid afval kleiner en zowel bij verbranding als bij landfill is dat een belangrijk voordeel. 

Ook op de hoeveelheid energie die nodig is om de verpakking te produceren, te transporteren en op te slaan wordt bespaard en daarmee zal de carbon footprint kleiner zijn. De Vrumona-fles die wordt gebruikt voor Pepsi, Crystal Clear en Rivella is een voorbeeld waarbij met een computersimulatie de mechanische eigenschappen zijn verbeterd terwijl op de hoeveelheid materiaal is bespaard.

Duurzame-oplossing-Vrumona.jpg

Vrumona- fles uit 20012 die bespaart op de hoeveelheid materiaal met behulp van een FEM-analyse
Ontwerp: Flex/TheInnovationLab 3D packaging design

Een radicaler voorbeeld zijn de authentieke zakken voor Beemster-kaas. De van oorsprong harde kunststof schalen zijn daarin vervangen door flexibele materialen, waardoor de hoeveelheid materiaal met meer dan 80 procent is verminderd.

Kaasverpakking-met-minder-materiaal.jpg

Kaasverpakking Beemster uit 2004 die meer dan 80 procent bespaart op de hoeveelheid materiaal
Ontwerp: Flex/TheInnovationLab 3D packaging design / ProudDesign 2D packaging desig
n

Tip 2: Minder slecht materiaal
Natuurlijk bestaat er verschil tussen verschillende materialen en de impact die ze hebben op de duurzaamheid van onze samenleving. Leveranciers van materialen hebben allemaal goede argumenten waarom het materiaal dat zij leveren beter is. Of dat ook zo is, hangt af van de specifieke verpakkingsoplossing en de context van die oplossing. Wat we zeker weten is dat het circulair maken van de verpakkingsketen belangrijk is in een werkelijk duurzame oplossing.

Zoals het boek Cradle to Cradle ons heeft geleerd, kunnen we die circulaire keten op twee manieren tot stand brengen: door materialen toe te passen die door onze aarde worden gerecycled (biologisch afbreekbaar) of door materialen te gebruiken die door onszelf worden gerecycled. In het eerste geval moeten we die materialen dus niet verbranden, in het tweede geval moeten we die materialen als fractie scheiden en hergebruiken. Er komen steeds meer en betere mogelijkheden om gerecycled materiaal te gebruiken in verpakkingen. Door een grotere vraag naar gerecycled materiaal neemt ook de prijs toe, verschuift het break-even-point en wordt het steeds meer de moeite waard verpakkingen te recyclen.

Tip 3: Minder slecht gedrag
Natuurlijk is het moeilijk om het gedrag van mensen te veranderen, maar als er iets is waarin de ontwerper het verschil kan maken is het wel op dit vlak. Door zijn creatieve talent te combineren met empathie kan hij oplossingen ontwikkelen die leiden tot fundamenteel ander gedrag. Een mooi voorbeeld daarvan is Senseo van Douwe Egberts. Per gram koffie is er voor Senseo meer verpakkingsmateriaal nodig, maar omdat bij filterkoffie veel koffie wordt weggegooid (grote pot die koud geworden is of niet meer smaakt) is de hoeveelheid verpakkingsmateriaal per kopje koffie kleiner. 

Veel belangrijker echter is dat Senseo ervoor zorgt dat precies de juiste hoeveelheid koffie wordt gezet. Er worden dus geen bonen meer verspild, er wordt geen grond gebruikt om die bonen te verbouwen, geen energie verbruikt om ze te branden en te vervoeren. Senseo biedt gemak waardoor de consument zich minder ‘verspillend’ gaat gedragen. 

Een ander voorbeeld is de verfemmer van AkzoNobel voor Flexa / Dulux. Die verfemmer maakt de plastic verfbakjes om in te rollen overbodig, er hoeven dus ook geen bakjes meer met water te worden gespoeld, er worden geen chemische resten meer via het riool ons grondwater in gespoeld en het rendement per liter verf is hoger.


Verfemmer voor diverse Akzo Nobel-verfmerken bespaart water, plastic en chemisch afval
Ontwerp: Flex/TheInnovationLab 3D packaging design


Natuurlijk streven we naar de perfecte oplossingen. Oplossingen waarin de keten helemaal circulair is. We weten helaas nog vaak niet hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen maar we weten wel hoe we het beter kunnen doen dan we tot op heden hebben gedaan. Als we als ontwerpers en marketers van die zekerheden uitgaan, scheppen we ruimte om op termijn die perfecte oplossing te vinden.

De gezamenlijke taak die marketeers en packaging designers hebben is het heel succesvol maken van duurzame oplossingen. Vooral dan kunnen we het verschil maken en zal duurzaamheid ook grote navolging kennen.

Ronald Lewerissa, voorzitter BNO Nextpack

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren